Ste vedeli? Podjetje TRSPLET s.p. je 4.maja 2015 spletno stran preusmerilo na Optiweb.

Podjetje Optiweb je na trgu že 6 let in ponuja celostno storitev spletnega nastopa. Poskrbimo za izdelavo spletnih strani na sistemu Wordpress in spletnih trgovin na platformi Magento.

Ukvarjamo se tudi z različnimi kanali spletnega marketinga; od različnih Google Adwords oglasov do Facebook oglaševanja. Posebej ponosni smo na naše uspehe pri optimizaciji spletnih mest za iskalnike, kjer že od začetka dosegamo odlične rezultate.

Želite predloge in nasvete, kako izboljšati vaš spletni nastop? Kontaktirajte nas prek
spletnega obrazca.

kuverta Lahko pa se vpišete tudi na seznam prejemnikov naših mesečnih e-novic, v katerih predstavljamo najnovejše trende (poslovnega) spletnega sveta. Nanje se lahko prijavite tukaj.

reference spletnih strani
19th January

MODx – kratek pregled obetajočega CMS-ja

modxMODx je relativno novo orodje za upravljanje vsebine internetnih strani preko upravljavskega področja. Konkurenca je huda (Drupal, Typo, Joomla, WordPress), zato bo moral MODx pokazati precej inovativnosti za preboj v ospredje.  Pred nekaj dnevi je izšla verzija 2, ki pomeni velik napredek naprej napram prvi seriji, zato sem si vzel čas in ga na hitro preletel in skušal ugotoviti ali je sistem že zrel za uporabo v praksi, ali je še preveč porodnih krčev, da bi ga priporočal stranki pri izdelavi internetnih strani.

modx-pregled-vsebineNa prvi pogled upravljalsko področje navduši, saj ima izredno pregledno strukturo vsebine v levem kotu in omogoča enostavno upravljanje z dokumenti in pregled nad strukturo vsebine. Samo vsebino sicer kreiramo zelo podobno kot pri ostalih CMS-jih (datum lansiranja, pojavnost v navigaciji, URL, naslovi,…), zatakne pa se pri naslednji osnovi kot so meniji oz navigacija. Tukaj moramo že nameščati dodatne plugine, ki kreirajo tako imenovane snippets oz bloke php kode, [PHP]
[[!getResources? &parents=`123` &limit=`5`]]

[[!getResources?
&parents=`123`
&limit=`5`
]]

[/PHP]ki generirajo potem ustrezni HTML – v tem primeru navigacijo.

modx-elementsEnako velja tudi za recimo prijazne URL naslove, ali pa kontaktne forme in editorje za urejanje vsebine. In kmalu postane vse skupaj precej nepregledno in za tiste, ki niste doma v PHP, kmalu postane upravljanje s temu plugini oz snippetsi nočna mora. Da ne omenjam, da imate na voljo več pluginov za isto stvar in morate zato že pri samih osnovah brskati po strani in testirati različne opcije.  Če v tem pogled primerjam MODx z recimo Wordpresom je slednji neprimerno prijaznejši do uporabnika in ima te osnovni stvari zelo dobro integrirane v sistem.
Dobra stvar so pravice uporabnikov in urejanje dostopa do posameznih delov upravljavskega področja. Tukaj lahko dejansko naredite po meri več nivojev, vsakemu nivoju prilagodite menije ipd. V tem pogledu se lahko primerja z najboljšimi CMS-ji kot so Drupal in Typo.

Skupnost je sicer živa, a v velikih primerih precej osorna do začetnikov, ki nimajo php znanja (kar nekaj takih komentarjev sem zasledil na forumih).  Precej je sicer gradiva, a se je v upravljavskem področju verzija 2 tako spremenila, da so skoraj neuporabni. K sreči zelo hitro nastajajo videi, kjer napredni uporabniki  delijo znanje s skupnostjo. Nekaj uporabne vsebine si lahko ogledate na http://www.youtube.com/profile?user=bridgecourtinc, ki osnove razloži zelo dobro.

modx-upload-vsebinePo nekaj urnem igranju sem odnehal, saj vsaj zame sistem še ni zrel za resno uporabo, prav tako vzame preveč časa za namestitev osnovnih stvari, ki bi jih morala imeti vsaka stran. Zmotijo podrobnosti, da na stran ne morete hkrati naložiti več datotek (brez da bi morali zopet nameščati dodatni plugin), da pri internem povezovanju vedno uporabljate ID strani, da ni možnosti filtriranja vsebine za posamezno rubriko (recimo blog),…

Za nevešče uporabnike ga resnično odsvetujem, priporočam pa ga naprednim razvijalcem internetnih strani, ki dobro poznajo php in objektno programiranje, saj jim omogoča uvedbo tako imenovanih TV oz blokov oz blokov kode, ki jih potem večkrat uporabijo na različnih straneh. A tudi tisti bodo preklinjali spreminjanje oz nadgrajevanje jedra in bodo imeli pri nadgrajevanju verzij precej dela s kompatibilnostjo vseh pluginov.

Imate drugačne izkušnje z MODx-om? Prosimo delite jih z nami v komentarjih.

Dodatno gradivo:


4x komentirano na “MODx – kratek pregled obetajočega CMS-ja”

 1. dijaski net je napisal:

  Zelo zanimiv zgleda MODx in me že nekaj časa mika. Sem si že ogledal nekaj vodičev na YouTubu o njem. Zanima me pa, ali je bolše poskrbljeno pri MODx-u za SEO stvari kot pa pri Joomli? S tem mislim predvsem glede URL-jev, meta in h1,h2,…
  Sicer se da pri Joomli to uredit v 5 minutah, ampak če ima CMS to že “prirojeno” je pa toliko boljše…

 2. Uroš Likar je napisal:

  Pozabili ste omenit da modx ni samo cms ampak tudi framework, kar pomeni da ima neko osnovo iz katere narediš karkoli. Za moje pojme je modx eden najboljših CMS-jev, saj ti pusti popolno svobodo ustvarjanja ker se ni potrebno držat nekih pravil saj lahko narediš kot ti paše. Če pogledamo drupal, tam kaj dosti ne boš naredil če se ne spoznaš na API od drupala, pri modx-u pa uporabiš svojo logiko in narediš po svoje. Pametno je sicer uporabljat APIje od modxa in čimbolj izkoriščat kar ti sistem nudi, vendar te ne sili v to kot nekateri drugi CMSji….

 3. koren je napisal:

  Mislim da sem v eni debati Drupal vs Joomla vs MODx vs TYPO3 prebral da je MODx samo za osnovne strani in ni razširljiv. Je to res?

 4. Uroš Likar je napisal:

  Koren => ne ni res. ModX 1.0 oz. Evolution je mogoče malo omejen.Modx 2.0 Revolution pa praktično nima omejitev, saj lahko z njim narediš karkoli. Upoštevati je treba samo to da ni tako znan kot Drupal in Jomla, zato nima razvitih toliko modulov in dodatkov, tako da moraš marsikaj sam naredit. Pusti ti pa svobodne roke da lahko ustvarjaš kar se ti zljubi … nima nekih strogih pravil dela kot so pri drupalu, pa še hitro se ga navadiš.

Dodaj komentar

You must be logged in to post a comment.