ZA NAMI JE ŽE VELIKO PROJEKTOV. PRI VSAKEM SE NEKAJ NAUČIMO. NAŠE IZKUŠNJE IN PROJEKTE RADI DELIMO Z VAMI.

Glorialook

Naročnik

ML Skupina d.o.o.

Kaj smo naredili:
  • Optimizacija spletne trgovine
  • Oblikovanje spletne trgovine
  • Izdelava spletne trgovine

Opis projekta

Predstavitev projekta

Za podjetje ML Skupina d.o.o. smo izdelali spletno trgovino z oblačili, obutvijo in modnimi dodatki. Ker je dandanes s spletno trgovino brez optimizacije skoraj nemogoče uspeti, sta se lastnika odločila investirati tudi v ta del. Kmalu so se pokazali prvi rezultati.

Ker želimo predstaviti delo na področju optimizacije, smo se v tem prispevku osredotočili samo na delo, ki je bilo opravljeno na tem področju.

Metode dela

Že v fazi izdelave spletne strani smo skupaj z lastniki podjetja in programerji določili najprimernejšo strukturo spletne trgovine, da bi bila kar se da prijazna uporabnikom ter hkrati prilagojena za spletne iskalnike. Opravili smo tudi obsežno analizo ključnih besed, pri tem pa smo uporabili naslednja orodja:

  • Google KeyWord Planner: Analiza ključnih besed
  • SEO SpyGlass in Ahrefs: Pregled obstoječih in odkrivanje slabih povezav ter analiza konkurence

Po dokončno opravljeni analizi ključnih besed smo še dodatno spremenili menijsko strukturo spletne trgovine, uredili pa smo tudi on-site optimizacijo. Ko smo spletno trgovino lansirali, smo začeli še z off-site optimizacijo. Med tem smo budno spremljali podatke iz Google Search Console, Google Analytics-a in orodja Position Spider, ki ga uporabljamo za merjenje pozicij ter izdelavo poročil.

Cilji naročnika

Cilj naročnika je bil izboljšanje pozicij ključnih besed v iskalnikih, več prodanih artiklov in s tem tudi večji dobiček od prodaje. Te naloge smo razdelili na več faz in se jih lotili sistematično:

  • Večja prepoznavnost podjetja
  • Večji obisk spletne trgovine
  • Boljša uvrstitev v spletnih iskalnikih
  • Primerna kategorizacija artiklov in podstrani
  • Primerne ciljne podstrani za posamezne ključne besede

Rešitev

Med procesom izdelave spletne trgovine smo jo preselili na drugo domeno in uredili preusmeritve. Kmalu po prvotnih zametkih smo opravili tudi obsežno analizo ključnih besed, skupaj z naročnikom pa izbrali tiste, ki smo jih vključili v optimizacijo. Uredili smo menijsko strukturo, strukturo URL naslovov, imena kategorij in podstrani. Programerji so poskrbeli za pravilno implementacijo rel=canonical oznak, da ne bi prihajalo do podvojene vsebine, kar je pri spletnih trgovinah zelo pogosta težava. V skladu z izbranimi ključnimi besedami smo spisali tudi meta podatke na spletni trgovini. Stran smo povezali z orodjema Google Search Console in Google Analytics. Naročniku pa svetovali glede priprave dodatnih vsebin za na spletno trgovino, ki so pripomogle k dobremu rangiranju.

Z off-site optimizacijo smo začeli takoj po lansiranju strani in jo od takrat naprej opravljamo vsak mesec. Pozorni smo tudi na spremembe Googlovih algoritmov, ki se jim po potrebi prilagodimo. Redno spremljamo tudi podatke v orodju Google Search Console, pozicije ključnih besed v iskalnikih s programom Position Spider ter obisk trgovine in tok obiskovalcev z orodjem Google Analytics, poleg tega pa smo v stalnem stiku z naročnikom glede možnih izboljšav.

Rezultati in analize optimizacije

 

graf_2Z naročnikom smo se sprva dogovorili za optimizacijo 53 ključnih besed, ki smo jih zelo kmalu povečali še za 5, tako da trenutno optimiziramo 58 ključnih besed. Pred začetkom optimizacije je bila na prvi strani (9. mesto) uvrščena samo ena izmed izbranih ključnih besed, vse ostale pa so se gibale na 4-10 strani iskalnih zadetkov na Googlu ali še dlje. Po treh mesecih dela na optimizaciji smo na prvo stran iskalnih zadetkov prišli s 7 ključnimi besedami, napredek pa se je v tako kratkem obdobju pokazal tudi na vseh ostalih. Z optimizacijo smo začeli z 1.10.2015.

Trenutno optimizacijo izvajamo sedem mesecev in smo s 26 ključnimi besedami od skupno 58 med prvimi tremi zadetki na Googlu, od tega s 14 na prvem mestu. Od vseh besed se jih 39 nahaja na prvi strani iskalnih zadetkov.

Med ključnimi besedami, za katere se trenutno izvaja optimizacija, največ obiska prinesejo: elegantne obleke, večerne obleke, svečane obleke, krila in tangice.

 

 

graf_1

Mesečni obisk prek iskalnikov in povečanje prodaje

Z optimizacijo spletne trgovine Glorialook smo začeli v začetku oktobra 2015.

Od konca prvega meseca optimizacije do začetka maja 2016 se je obisk prek iskalnikov povečal za 690 %, v ta delež pa niso zajeti ostali kanali obiska spletne strani.

Od kar izvajamo optimizacijo predstavlja organski promet glavni vir nakupov in prinaša najvišji promet (več kot vsi drugi kanali skupaj).

Pozicije ključnih besed

Za spletno trgovino Glorialook trenutno optimiziramo 58 ključnih besed, s pozicijami pa zasedamo dobra mesta v iskalnikih. Pozicije nekaterih ključnih besed si lahko ogledate v spodnji tabeli.

Ključna beseda
Mesto pred optimizacijo
Mesto na 15.5.2016
spletna trgovina z oblačili
>100
1
ženska modna oblačila
>100
1
ženska obleka
>100
4
ženske elegantne obleke
>100
1
ženske hlače
33
3
ženske večerne obleke
>100
1
ženski kostimi
>100
1
dvodelne kopalke
13
1
elegantne obleke
20
1
modna oblačila
>100
1
obleke za močnejše
>100
2
seksi perilo
>100
2

 

Se tudi vi ne želite več skrivati na Googlu? Kontaktirajte nas in skupaj lahko povzdignemo pozicije vaše spletne strani v iskalnikih :-).

Spletna stran podjetja
Spletna stran podjetja:
Ekipa
Pri projektu so sodelovali
Mnenje stranke:
"S podjetjem Optiweb natančneje z Aleševim delom sva zelo zadovoljna.
 
Zavedava se, da je na področju mode, obutve in modnih dodatkov ogromno konkurence in je težko pridobiti dobre pozicije ključnih besed v spletnih iskalnikih.
 
Kljub temu je Alešu v pol leta uspelo našo spletno trgovino na mnogih ključnih besedah uvrstiti na prvo stran iskalnih zadetkov zaradi česar se je povečal organski obisk, prav tako pa število organskih nakupov, ki so vedno večji in boljši od nakupov na podlagi oglaševanja.
 
Vlaganje v optimizacijo toplo priporočava. Prav tako pa izbor strokovnjakov, ki vedo kaj delajo! Kot so zagotovo Optiweb.
 
Ekipa GloriaLook"
 
Ste pripravljeni, da skupaj zavihamo rokave in se lotimo dela?