Leto je naokoli, stvari pa se stalno spreminjajo in tečejo dalje. Nič drugače ni z optimizacijo spletnih strani za iskalnike. Optimizacija spletnih strani (SEO za iskalnike) je izredno dinamičen proces in prav verjetno je, da so stvari, ki ste se jih uspešno posluževali še pred pol leta, danes precej neučinkovite.

Na srečo nam Google v letu 2015 še ni postregel s kakšnimi spremembami algoritmov, ki bi drastično vplivale na pozicije spletnih strani v iskalnikih in upajmo, da tako tudi ostane.

Pridobivanje povratnih povezav je še vedno ena izmed pomembnejših stvari v svetu SEO-ta, čeprav bi težko rekli, da je pridobivanje teh povezav ena izmed težjih stvari. Z lahkoto pa lahko rečemo, da pridobivanje kvalitetnih povratnih povezav ni enostavno. Povratne povezave lahko pridobivamo na veliko različnih načinov, ampak niso vsi izmed teh načinov ravno kredibilni. Najboljše povratne povezave so tiste, ki so objavljene na spletnih mestih z visoko avtoriteto strani.

Pa si poglejmo nekaj načinov pridobivanja kvalitetnih povratnih povezav, ki jih lahko koristite v letu 2015.

Objave člankov na sorodnih blogih

Čeprav je vodja oddelka za iskalnike pri Google-u, Matt Cutts, v svojih objavah že nekajkrat poudaril, da je z objavami na sorodnih blogih konec, temu ni ravno tako. Je že res, da se Googlovi algoritmi vedno dopolnjujejo, in s tem preprečujejo učinke »spam« objav, vam lahko objave kvalitetnih vsebin na sorodnih spletnih mestih še vedno prinesejo dobre rezultate.

Upoštevajte to, da glavni namen pisanja objav na sorodnih blogih niso povratne povezave, temveč vsebina. Če boste spisali objavo samo z namenom, da vanjo vstavite povezave, to ne bo všeč niti obiskovalcem strani niti urednikom strani in Google-u. Če pa bo vaša objava vsebovala poučne informacije, povezane s temo, na katero se objava nanaša, pa povezave ne bodo motile nikogar. Seveda v članek vstavite samo take povezave, ki imajo dejansko vezo s temo, o kateri pišete, število povezav pa naj bo sorazmerno z dolžino članka.

Za članke se boste najlažje dogovorili tako, da kontaktirate lastnike podobnih spletnih strani in se dogovorite za objavo vaše vsebine, vi pa na svojem blogu objavite kakšnega izmed njihovih člankov. Taka izmenjava vas po vsej verjetnosti ne bo stala nič, saj gre za obojestransko korist.

Izdelava informacijskih grafik

Izdelovanje infografik za namene pridobivanja povratnih povezav sicer ni več tako učinkovit način, kot včasih, a še vedno vam lahko prinese dobre rezultate.

Infografike služijo kot odličen vir marketinga in predstavitve vašega dela. Veliko ljudem se dolgega teksta enostavno ne da brati, z infografiko ali z informacijami, predstavljenimi z grafičnimi elementi, pa na atraktiven način z lahkoto pritegnete širšo množico ljudi.

Kvalitetna vsebina se širi sama, kar je še posebej razvidno v tem kontekstu. Če boste v infografiki, ki se bo nanašala na vaše delo, podatke predstavili na zanimiv način, bo le-ta kaj kmalu začela krožiti po različnih socialnih omrežjih. Po vsej verjetnosti jo bodo objavljali tudi drugi spletni portali, ki bodo, kot vir, navedli spletno stran vašega podjetja.

Če želite, si lahko ogledate dve zanimivi informacijski grafiki. Prva prikazuje razvoj naše spletne strani, druga pa opisuje, kaj je remarketing in kako deluje, dostopni pa sta na spodnjih povezavah:

Naša nova spletna stran v številkah in slikah

Infografika: Remarketing

Postanite aktivni na družbeni omrežjih

Vsekakor kvalitetna vsebina nima pomena, če je ne oglašujete. Kvalitetna vsebina se resda deli sama, vseeno pa lahko ta postopek malce pospešite tudi sami. Socialni omrežja so eno izmed najboljših promocijskih orodij.

Če vaša vsebina ljudem postreže z uporabnimi informacijami, ste lahko prepričani, da jo bodo le-ti tudi delili naprej. Ker tu ne gre za neposreden način pridobivanja povratnih povezav, ustvarjanje vsebine ne bo imelo take teže kot direktne objave povezav. Ste pa lahko prepričani, da bodo ljudje posledično vašo vsebino začeli deliti tudi na forumih ali drugje, kar vam ne bo prineslo samo večje prepoznavnosti, temveč tudi boljše pozicije vašega spletnega mesta na iskalnikih.

Prosite za objavo povezav

Zgornja točka se morda zdi malce čudna, a lahko predstavlja zelo učinkovit način za povečanje števila vaših povratnih povezav.

Na spletu lahko poiščete vsebino in objave, v katerih je bilo omenjeno vašo podjetje, ali pa kateri izmed vaših produktov, ter nato prosite avtorja prispevka, če lahko vanj vključi tudi povezavo do vaše spletne strani. Seveda to deluje le v primeru, če je bil avtor prispevka zadovoljen z vašo storitvijo in odnosom.

Tak pristop je precej pogosta praksa predvsem v tujini, zato boste mogoče deležni kakšnega čudnega pogleda, a kot sem omenil: če ste naredili nekaj dobrega za vašo stranko, vam bo ta rade volje pomagala, sploh če gre za takšno malenkost.

Gradite blagovno znamko vašega podjetja

Grajenje blagovne znamke je sicer eden izmed počasnejših, a zelo učinkovitih načinov za povečanje vašega prometa. Vašo blagovno znamko lahko širite na mnogo različnih načinov, a teh v današnjem članku ne bomo opisovali, saj je tema drugačna.

Vsekakor se vam v ta proces splača vložiti veliko truda. Mogoče se sprašujete, kako je to povezano s povratnimi povezavami? Povratne povezave bodo prišle same od sebe, seveda bo za to potrebno veliko časa, a trud se vam bo vsekakor obrestoval. Sorazmerno z rastjo vaše znamke, bo namreč raslo tudi število povezav na vašo spletno stran.