Uporaba pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov bliskovito narašča, sorazmerno s tem pa postaja vedno bolj pomembna tudi vloga spletnih strani, prilagojenih za te naprave.

Odzivna oblika spletne strani (ang. »responsive design«) pomeni, da se vaša spletna stran prilagodi napravi, preko katere do le-te strani tudi dostopate, pa naj bo to vaš prenosnik, tablica ali pa mobilni telefon. S tako obliko uporabniku ni potrebno obračati ekrana ali drseti po strani, da bi našel podatke, ki jih išče.

O pomembnosti odzivne oblike spletne strani ter prednostih in slabostih takega dizajna smo se že razpisali v malce starejšem članku na našem blogu, ki ga najdete pod naslovom Responsive design.

Kaj pravi Google?

Konec meseca februarja se je na Googlovem Webmasters blogu pojavila novica o vplivu odzivne oblike na pozicije spletnih strani v iskalnikih. Od 21. aprila 2015 dalje boste te spremembe algoritmov občutili tudi sami.

Za to spremembo so se pri Google-u odločili zaradi dejstva, da je več kot 50% vseh iskanj v današnjih časih izvedenih preko mobilnih naprav, kot so tablice in pametni mobilni telefoni. To jim bo omogočilo povečanje prikaza relevantnih in kvalitetnih zadetkov v iskalnikih. Po besedah predstavnika Google Webmaster Trends ekipe naj bi imela ta posodobitev vpliv na veliko več strani, kot sta jih imeli prejšnji posodobitvi algoritmov, Panda in Penguin.

Zakaj je optimizacija spletnih strani za mobilne naprave priporočljiva ali skorajda obvezna?

Kot smo omenili že zgoraj, veliko iskanj prihaja s strani uporabnikov mobilnih naprav. Če je vaša spletna stran že prilagojena tovrstnim napravam, vas nima kaj skrbeti. Če tega še niste storili, pa to storite čimprej. O razsežnosti brskanja po spletu si lahko preberete več tudi v tem članku, ki so ga v sredini lanskega leta objavili na spletni strani Search Engine Watch. Rdeča nit članka je, da je bilo na začetku leta 2014, prvič v zgodovini interneta, dostopanje do le-tega večje preko mobilnih naprav, kot iz osebnih računalnikov. Z gotovostjo pa lahko trdimo, da se bo ta trend le še stopnjeval.

Vse je odvisno od tega, koliko obiskovalcev vašo stran obišče prek mobilnih naprav. Če je ta delež zanemarljiv, se vam s prilagoditvijo spletne strani ne mudi toliko, kot če je ta delež velik. V tem primeru bi to morali storiti že včeraj. Dostopanje do spletnih strani prek mobilnikov in tablic bo postajalo vedno večje, zato priporočam vsem, ki predstavljate svoje storitve na spletu, da vašo stran optimizirate tudi za te naprave.

Kako pa bo posodobitev algoritma zgledala v praksi? O tem je težko govoriti, preden se spremembe dejansko uveljavijo. Na Googlovem seminarju, na katerem so pred nekaj dnevi govorili prav o tem, smo bili prisotni tudi mi. Po besedah predstavnikov, naj bi se na prvih straneh iskalnih zadetkov na mobilnih napravah, prikazovale samo tiste strani, ki so za te naprave prilagojene.

Za konec pa še nekaj nasvetov.

Spodnje povezave so vam lahko v veliko pomoč pri načrtovanju vašega spletnega mesta, ki bo mobilnim uporabnikom omogočilo odlično uporabniško izkušnjo.

Najbolj uporabno za vas bo zagotovo orodje, prek katerega lahko preverite prijaznost vašega spletnega mesta za mobilne uporabnike, najdete pa ga na spodnji povezavi.

Pri Google-u so izdali tudi posebna navodila, ki vključujejo 25 učinkovitih nasvetov, kako prilagoditi vašo spletno stran za mobilne naprave, da bo le-ta uporabnikom prijazna in bo vodila do čim več konverzij. Preberete si jih lahko na spodnji povezavi, datoteke pa so vam na voljo tudi za prenos.

Za razvijalce spletnih strani pa bo precej uporabna tudi spodnja spletna stran.

Responsive design, ali po slovensko odzivna oblika, spletne strani je v današnjih časih vsekakor zelo pomembna. Tega se zavedamo tudi v našem podjetju, zato vsem strankam predlagamo tudi to možnost. Oglejte si katerega izmed naših projektov, saj je velika večina naših spletnih strani izdelana prav po tem principu. Kot primer pa si lahko, preko mobilnika ali tablice, ogledate tudi našo spletno stran.

Aleš Prijatelj

Aleš ni več z nami v pisarni, a verjamemo, da se tudi drugod odlično znajde. Delček njega smo vseeno obdržali pri nas – za lep spomin. :)

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.