Oznaka rel=author je del avtorskega programa, ki ga je v letu 2011 izdal Google.

Prednosti

Ta oznaka naj bi pripomogla k boljši poziciji na spletnem iskalniku Google, poleg tega pa se poleg rezultata prikaže še fotografija avtorja, zaradi katere rezultat iskanja nekoliko izstopa, posledično pa vas bodo iskalci hitreje opazili in bolj verjetno obiskali vašo spletno stran. Oznaka na rezultate v spletnem iskalniku Google sicer trenutno še nima posebno velikega vpliva, se bo pa to zagotovo še precej spremenilo, saj Google vse bolj poudarja, da želi relevantno vsebino resničnih avtorjev. Poleg tega so običajno članki in ostala vsebina, kjer se podpišemo bolj kvalitetni, česar se zaveda tudi Google.

Kako vključiti rel=author

Glede na to, da za vključitev rel=author potrebujemo le nekaj minut, se vsekakor splača poizkusiti, saj pravzaprav nimamo kaj izgubiti.

Če želite oznako vključiti na vašo spletno stran, boste najprej potrebovali Google+ profil z jasno in resnično prikazno fotografijo.

Najhitrejša in najlažja rešitev je, da  vaš elektronski naslov posredujete Googlu, vendar pa le ta mora biti na isti domeni kot spletna stran, npr. za objave na optiweb.si moramo imeti elektronski naslov @optiweb.si. Poleg tega je potrebno pri vsakem članku ali novici dodati vrstico ‘By Ime Priimek’, pri tem pa morata biti ime in priimek točno taka kot na vašem Google+ profilu. V kolikor nimate takega elektronskega naslova se lahko poslužite druge rešitve, ki smo jo opisali spodaj.

1. Na spletno stran je potrebno vključiti povezavo do Google+ profila

<a href=”povezava do Google+ profila?rel=author«>Google</a>

2. Na Google+ profil je potrebno dodati povezavo do spletne strani

To storite tako, da v urejevalniku profila v ‘Contributor To’ dodate naslov (url) vaše spletne strani. Svetujemo vam, da dodate vse tri spletne naslove, in sicer: domača stran, blog oz. novice, o avtorju. Ko boste vnesli spletne naslove, lahko še preverite kako se bo med rezultati iskanja prikazala vaša spletna stran.

Če je v prikazu prisotna prikazna fotografija vašega Google+ profila, ste rel=author uspešno vključili, seveda pa je možno, da se slika ne bo pokazala takoj in boste morali nekaj časa počakati – največ 1 dan. V kolikor v enem dnevu fotografija še vedno ne bo vidna, ste se najverjetneje nekje zmotili in zato oznaka ni bila vključena.

Miha Lavtar

Direktor

Ustanovitelj in direktor Optiweba, ki je svojo podjetniško pot pričel pri rosnih 19 letih. Moja vizija je razvijanje podjetij s srcem in dušo, kar mi je prineslo že 5 nagrad za dobre kadrovske prakse.

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.