Družabna omrežja se razvijajo zelo hitro in so tudi vse bolj priljubljena, saj jih uporablja ogromno ljudi.  Med najbolj znane in priljubljene spadajo predvsem: Facebook, Twitter in Google+, sledita pa jim še Tumblr in LinkedIn. Z vzponom teh družabnih omrežij so nekatera tudi izgubila veliko število uporabnikov ali celo propadla, lep primer tega pa je MySpace.

Facebook

Najbolj priljubljeno družabno omrežje na svetu je Facebook, ki ima že več kot 845 milijonov uporabnikov. V Sloveniji Facebook uporablja nekaj manj kot 700.000 uporabnikov, kar je približno 35 odstotkov celotne populacije oziroma 53 odstotkov vseh, ki uporabljajo internet. Več kot polovica uporabnikov je starih med 18 in 34 let, zato se na tem omrežju najbolj splača biti prisoten če prodajate izdelke ali nudite storitve, ki zanimajo to populacijo. Ker to populacijo običajno zanima zelo veliko stvari, od tehnologije, izletov, stanovanjske opreme pa vse do otroške opreme jih bo zagotovo zanimala tudi vaša dejavnost. Prisotnost na omrežju Facebook pravzaprav svetujemo vsem, tudi tistim, ki ponujajo izdelke ali storitve za starejše prebivalce in upokojence, saj to omrežje uporablja tudi okoli 100.000 uporabnikov, ki so starejši od 45 let. Razmerje med spoloma je 51:49 za moške. Uporabo priporočamo tako malim kot tudi velikim podjetjem.

Twitter

Twitter naj bi bilo drugo najbolj priljubljeno družabno omrežje, ki pa s približno 140 milijoni svetovnih uporabnikov močno zaostaja za omrežjem Facebook, če pogledamo samo razmere v Sloveniji, pa je ta razlika še višja. S 170 milijoni uporabnikov ga je po številu uporabnikov prehitel že tudi Google+. 140 milijonov porabnikov tega omrežja dnevno objavi več kot 340 milijonov tweetov. Twitter vsekakor je zanimivo družabno omrežje, predvsem za srednje velika in večja podjetja, ki poslujejo s tujino. Mikro in manjšim podjetjem trenutno uporabe omrežja Twitter ne svetujemo, v kolikor imate dovolj časa pa je vsekakor dobrodošla – škodilo ne bo.

Google+

Kot smo že omenili je Google+ po številu uporabnikov že prehitel Twitter, vendar pa razlika ni tako velika. Ker je na Google+ kar precej tako rekoč neaktivnih uporabnikov, povprečno uporabnik na mesec na tem omrežju preživi manj kot 5 minut, mislimo, da je Twitter še vedno bolj priljubljen od Google+.  Uporabo tega omrežja svetujemo vsem podjetjem, saj ima Google+ velik potencial in lahko v kratkem pričakujemo še določene izboljšave, ki bodo pripomogle k večjem številu bolj aktivnih uporabnikov. S tem družabnim omrežjem naj se vam nikar ne mudi, najprej si uredite Facebook in Twitter, šele potem pa pridejo na vrsto ostali.

Tumblr

Tumblr je priljubljena mikro blogerska platforma, storitev pa uporabnikom omogoča objavljanje multimedijske in druge vsebine. To omrežje uporablja približno 46 milijonov uporabnikov po celem svetu.

LinkedIn

Linkedln je z več kot 160 milijoni uporabnikov največje svetovno poslovno omrežje. LinkedIn smo na zadnje mesto med družabnimi omrežji uvrstili predvsem zato, ker se le ta precej razlikuje od ostalih. Čeprav je princip zelo podoben, pa je to omrežje namenjeno predvsem poslovnim uporabnikom. Poveže vas z vašimi zaupnimi stiki ter vam pomaga izmenjati znanje in ideje z mrežo strokovnjakov, zato uporabo omrežja LinkedIn priporočamo predvsem srednje velikim in velikim podjetjem, za katere je razvoj ter širitev razvoja, proizvodnje ali prodaje na tuje trge ključnega pomena.

Zaključek

V Sloveniji je edino družabno kjer resnično skoraj da morate biti prisotni trenutno le Facebook. Seveda vam priporočamo tudi uporabo drugih omrežij, sploh če imate dovolj časa za urejanje le teh. Glede na to, da o številu uporabnikov ostalih družabnih omrežij v Sloveniji niti ne vemo veliko, tudi ne moremo napovedati komu svetujemo uporabo katerega izmed ostalih omrežij.

Ker bi vam urejanje profilov ali strani na vseh teh omrežjih vzelo zelo veliko časa, vem svetujemo slednje. Ustvarite si Facebook stran, ki jo tudi redno posodabljajte (vsaj enkrat tedensko), namesto profilov na ostalih omrežjih pa v vašo spletno stran vgradite tako imenovane ”social bookmarking” gumbe. S tem bodo za promoviranje vaše spletne strani poskrbeli kar obiskovalci, ki imajo profile na ostalih omrežjih in jim je vaša vsebina všeč oziroma jo obiskovalec smatra kot primerno za objavo na svojih profilih.

Vir: www.socialbakers.com

D.B.

Miha Lavtar

Direktor

Ustanovitelj in direktor Optiweba, ki je svojo podjetniško pot pričel pri rosnih 19 letih. Moja vizija je razvijanje podjetij s srcem in dušo, kar mi je prineslo že 5 nagrad za dobre kadrovske prakse.

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.