Prvi koraki v svet Magenta

Daljnega leta 2009 sem se kot nadobuden programer začel srečevati s sistemom Magento, ki je ena izmed vodilnih spletnih platform na področju spletnih trgovin. Že od samega začetka me je zver navdušila zaradi svoje kompleksnosti; Magento je ogromen in zmogljiv, a hkrati zelo pregleden in logičen. Njegova edina pomanjkljivost v tistem času je bila ta, da dokumentacije za razvijalce praktično ni bilo oziroma je bila zelo skromna. Kljub temu je bila Magento skupnost že takrat zelo močna in tesno povezana, forum je bil zelo aktiven in tudi sam sem na njem redno sodeloval ter izvedel veliko odgovorov na svoja vprašanja.

Povsem po naključju sem naletel na blog inchoo.net, ki je zame kmalu postal obvezno branje. Vsak dan sem osveževal stran in nestrpno čakal na nove objave. Navduševal sem se nad problemi, še bolj pa nad pametnimi rešitvami, ki so jih opisovali njihovi programerji. To so bili moji prvi koraki na profesionalno pot, po kateri stopam danes. S pomočjo tega bloga se je moje znanje o Magentu nenehno širilo, izhajale so nove verzije sistema, dokumentacija je postajala bolj dopolnjena, Inchoojev blog pa je bilo zame vseskozi en izmed glavnih virov znanja in nekakšen “sveti gral” vseh Magento informacij.

Vzor že od samega začetka

Optiweb ekipo programerjev smo na začetku sestavljali trije člani, ki smo si počasi, a vztrajno, vtirali pot na trg Magento projektov. Ker nas je področje izjemno zanimalo in privlačilo, smo si iz dneva v dan nabirali nova znanja in se izboljševali.

Aprila 2016 je v Opatiji potekala Magento konferenca Developers Paradise, ki jo je organiziralo prav podjetje Inchoo. To je bil prvi večji Magento dogodek v naši okolici, kar je seveda pomenilo, da je bila udeležba “obvezna” za celotno Magento ekipo Optiweba. Že na poti se je med nami čutilo navdušenje in prijetno pričakovanje, saj smo vedeli, da bomo kmalu obkroženi s številnimi Magento strokovnjaki. Priznam, da smo imeli tudi nekaj treme, saj je celotna konferenca temeljila na novi različici Magento 2, mi pa nismo imeli še niti ene spletne trgovine izdelane v tej verziji. Na svoje olajšanje smo prav kmalu ugotovili, da tudi druga podjetja z novo različico še nimajo toliko izkušenj in se prav tako soočajo s podobnimi pomisleki kot mi.

Zaradi odličnih predavanj zvenečih imen iz Magento sveta, sproščenih pogovorov z obiskovalci in pozitivno energije Inchoo ekipe, je bila konferenca za nas res nekaj posebnega in nepozabnega.