Kadar želimo spletno stran optimizirati za ključne besede, ki vključujejo kraj oz. ciljno lokacijo za produkte in storitve, nam bodo za pridobivanje kvalitetnih povratnih povezav prav prišli lokalni in specializirani direktorji in portali, pa tudi vpis v Google Maps in Yahoo Local.

Ključne besede z lokacijo pridejo v poštev v primerih, ko ima sama ključna fraza zelo veliko konkurenco pri iskanjih, saj z dodanim krajem zmanjšamo število rezultatov pri iskanju. Včasih želimo promovirati določeno storitev ali pa produkt, ki je zelo geografsko omejen, da se nam ga ne splača izvajati v širši okolici, zaradi naraščajočih stroškov (npr. transporta) ali pa zaradi neperspektivnosti drugih območij.

Vzemimo za primer, da je naša storitev računovodski servis, ki ga opravljamo na sedežu v Kranju. Za nas so najboljša ciljna skupina podjetja in posamezniki iz okolice naše lokacije, medtem ko bo kakšna primorska regija veliko manj zanimiva. Zato predlagamo, da se za začetek osredotočimo na Kranj in bližnjo okolico, kasneje pa po potrebi z širjenjem storitve v druga mesta, optimiziramo tudi na ključne besede, ki vključujejo druge lokacije.

Uporaba vpisa v zemljevide za večjo izpostavljenost med rezultati iskanja

Iskalniki vedno več pozornosti posvečajo lokalnemu iskanju, dober primer je iskalnik Google, ki nam včasih ob dodanem imenu mesta postreže z rezultati, ki vključujejo Google Maps. Rezultati iz Google Maps so na prvih mestih zadetkov, prikazanih pa je sedem zadetkov mest, na desni strani pa je še majhen zemljevid. Dobrodošlo je tudi to, da ob vpisu podjetja lahko dodamo naslov spletne strani, tako da naše mesto vodi direktno na spletno stran.

Svoje podjetje lahko na Google Maps dodamo na naslovu http://maps.google.si/maps s sledenjem povezavi »dodajte svoje podjetje v Google Zemljevidi« ali prek direktne povezave https://www.google.com/business/?ppsrc=GPDA2. Za vpis boste potrebovali Google račun, ki ga lahko odprete brezplačno (če ga seveda še nimate). Za potrditev vpisa boste morali vpisati tudi svojo telefonsko številko, kamor boste dobili verifikacijsko številko prek SMS sporočila.

Zelo podoben je vpis v Yahoo Local in Bing Local, vendar za slovenske strani ni relevanten, saj sprejemajo le podjetja s sedežem ali podružnicami lociranimi v ZDA. Vpis v zemljevid ponuja tudi slovenski iskalnik Najdi.si, vendar na žalost rezultatov iz zemljevida ne izpostavlja med napadanim iskanjem, tako da nima velike vrednosti pri optimizaciji. Vseeno pa se splača podjetje vpisati tudi v Najdi.si Zemljevid, da bo vidno ob iskanju po zemljevidu.

Vpis v lokalne imenike

Ko delamo optimizacijo za lokalno raven, nam bodo v veliko pomoč tudi lokalni imeniki in direktoriji. Medtem ko so veliki in splošni direktoriji v zadnjem času izgubili veliko na svoji vrednosti, prav zaradi množice vpisov in njihove splošne narave, pa so lokalni imeniki še vedno dober vir obiska in seveda povratnih povezav prav zaradi svoje majhnosti in relevantnosti.

Sklep

Ko se lotimo optimizacije na lokalni ravni je vsekakor smotrno uporabiti vsa sredstva, ki so nam na voljo. Svoje podjetje vpišemo v lokalne imenike in direktorije, ki nam lahko prinesejo nekaj povezav, saj na koncu vsaka povezava lahko pomeni določeno prednost pred konkurenco. Odlično orodje pa so tudi Googlovi Zemljevidi, ki nam dajejo možnost izpostaviti svojo spletno stran in podjetje še na drugačen način. Ker pa Google Maps ponuja veliko funkcij, je to že tema za samostojen članek v prihodnosti.

Miha Lavtar

Direktor

Ustanovitelj in direktor Optiweba, ki je svojo podjetniško pot pričel pri rosnih 19 letih. Moja vizija je razvijanje podjetij s srcem in dušo, kar mi je prineslo že 5 nagrad za dobre kadrovske prakse.

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.