Preden se osredotočimo na to, kako meta podatki vplivajo na optimizacijo spletnih strani, moramo razložiti, kaj sploh so meta podatki.

Meta podatki so informacije, ki so vgrajene v kodi določene spletne strani in spletnim robotom oz. pajkom opisujejo, kaj se na določeni spletni strani nahaja (izdelek, kategorija, slika, ime slike, ime strani …). Meta oznake so tiste oznake, ki so skrite v glavi spletne strani in brskalnikom zgolj z besedami opisujejo vsebino spletne strani. Ko se je splet začel razvijati, so bile meta oznake ene od najpomembnejših dejavnikov uspeha na področju optimizacije spletnih strani. Kasneje je Google uradno naznanil, da meta oznake in meta opisi niso več del njihovega algoritma ocenjevanja in razvrščanja spletnih strani.

Zakaj sploh urejati meta podatke, če niso več del ocenjevalnega algoritma?

Matt Cutts, nekdanji šef Googlovega oddelka, v zgornjem videu navaja: “Meta oznake preprosto ignorirajte”. Kljub vsemu meta opisi niso tako zanemarljivi, kot se morda zdi. Google meta opise, ki so dobro napisani in se skladajo z iskalnimi frazami, namreč črpa za prikazovanje rezultatov v svojem brskalniku. Prednosti dobrih meta opisov so: