V prejšnji objavi o optimizaciji za lokalno raven, smo omenili kakšne prednosti lahko prinese vpis v Google Mesta. Za večjo izpostavljenost v rezultatih iskanja, predvsem z dodanim krajem kot ključno besedo, se vsekakor izplača biti prisoten tudi tu.

Za vpis v Google mesta boste najprej potrebovali Google račun. V kolikor ga še nimate, lahko to opravite hitro in brezplačno na naslovu https://www.google.com/accounts/NewAccount?hl=SL. Nato se odpravite na stran za dodajanje podjetij v Google Mesta na naslovu http://www.google.com/local/add/analyticsSplashPage?hl=sl, in se prijavite s svojim Google računom. Za vpis sledite naslednjim korakom:

1.       Izberite državo v kateri vaše podjetje deluje. Ker berete tale slovenski članek bo to verjetno Slovenija.

2.       Vpišite telefonsko številko. Priporočamo, da namesto mobilne številke uporabite stacionarno, saj Google rezultate deloma razvršča tudi po telefonski številki, ki vključuje območno kodo. Zaključite s klikom na gumb poišči podjetje.

3.       Če ima Google že podatke o telefonski številki bo na naslednji strani že izpolnjenih nekaj podatkov , če pa ne, jih boste morali vpisati sami. Če podatke o že vpisanem podjetju samo spreminjate (npr. naslov podjetja), jih boste morali potrditi še po telefonu ali pošti. Izpolnite osnovne podatke, kot so ime podjetja, naslov, poštna številka, itd. Vpišite tudi spletno stran, saj je to glavna stvar, zaradi katere vpisujete podjetje.  Pri opisu se splača potruditi in v napisati čim bolj informativen opis z vključenimi ključnimi besedami v 200 znakih.
Na tej strani lahko dodate še druge podatke o podjetju in produktih ali storitvah, ki jih ponujate. Ti sicer niso nujni, ampak nikoli ne škodijo. Predvsem priporočamo, da naložite še fotografijo ali logotip vašega podjetja, saj slika včasih pritegne več pozornosti kot samo besedilo.

4.       Po vpisanih podatkih potrdite s klikom na gumb Pošlji. Vnos podjetja pa boste morali tudi potrditi z enim od treh načinov:

a)      Prek telefona – predstavniki Googla vas bodo poklicali na prej vpisano telefonsko številko podjetja.

b)      Prek sporočila SMS – prejeli boste SMS s potrditveno kodo, ki jo boste vpisali kasneje. To je vsekakor najhitrejša pot za potrditev vpisa.

c)       Z dopisnico – Tudi ta možnost obstaja, čeprav je najpočasnejša in jo odsvetujemo. Konec koncev bi radi rezultate našega vpisa videli takoj in ne šele čez par tednov.

Ko opravite postopek vpisa, boste na Google Mestih lahko videli vse vaše vpise, jih spreminjali in seveda dodajali nove vpise. Če ste v četrtem koraku izbrali sporočilo SMS, boste tu vpisali tudi potrditveno PIN kodo, ki ste jo prejeli. Če imate veliko podjetje z več podružnicami, lahko uporabite tudi opcijo vpisa s podatkovno datoteko. To je priporočljivo, če imate za vpisati več kot 10 mest. Navodila za sestavo podatkovne datoteke (npr. v obliki Excelove preglednice) lahko najdete na naslovu http://www.google.com/local/add/helpFeeds?hl=sl&gl=SI.

Miha Lavtar

Direktor

Ustanovitelj in direktor Optiweba, ki je svojo podjetniško pot pričel pri rosnih 19 letih. Moja vizija je razvijanje podjetij s srcem in dušo, kar mi je prineslo že 5 nagrad za dobre kadrovske prakse.

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.