Svet in splet sta polna zanimivih novic. Za vas izberemo tiste, ki so najbolj zanimive na našem področju.

Kako izbrati primerno tipografijo za spletno stran?

Objavljeno: 2.8.2017
Kategorija: Oblikovanje

Ste kdaj pomislili, da lahko nepravilna izbira tipografije vpliva na uporabnikovo razpoloženje, posledično pa tudi na njegovo uporabniško izkušnjo?

Pisave imajo na uporabnika lahko močne vplive; nekatere vzbudijo veselje, zaupanje, nekatere jezo in nervoznost. Premišljena izbira pisave je zato pri oblikovanju spletne strani pomemben korak; prav z njo namreč komuniciramo s strankami oz. potencialnimi kupci.

V spodnjem članku vam razkrivamo nekaj pravil, na katere velja biti pozoren pri izbiri tipografije za spletno stran, da bo le ta prijazna uporabniku.

Postavite se v vlogo uporabnika

Uporabite največ 3 različne pisave

Uporaba preveč različnih tipov in stilov pisav lahko izpade neprofesionalno, hkrati pa stran deluje nepregledno in nestrukturirano. Skupno zato uporabite največ 3 različne pisave. Oblikovalci se najpogosteje poslužujemo celo le dveh; prve za naslove, druge za preostalo besedilo.

A četudi se poslužite le dveh pisav, je treba izbirati premišljeno: paziti je treba, da sta pisavi med seboj skladni in se dopolnjujeta. Na spletu je na voljo nešteto strani, ki prikazujejo najboljše kombinacije različnih pisav.


Preveč različnih pisav hkrati deluje nestrukturirano in nepregledno.

Izogibajte se neberljivim in dekorativnim pisavam

Dekorativne pisave so postale pravi trend; spletno stran ob zmerni uporabi namreč lahko dodobra poživijo. A kljub temu bodite pozorni na njeno berljivost; če uporabnik besedila ne bo znal prebrati, nikoli ne bo dobil informacij, ki jih potrebuje.

Dekorativne pisave zato raje uporabite za naslove ali krajše citate, NIKOLI pa za glavno besedilo.

NE NAPADAJTE UPORABNIKA

Nikoli se ne poslužujte uporabe velikih tiskanih črk za besedila, namenjena daljšemu branju, saj uporabnik tako dobi občutek, da ga napadate, hkrati pa je tudi samo branje besedila oteženo. Raje jih uporabite za poudarke, naslove ali gumbe.


Velike tiskane črke niso primerne za daljše odstavke; uporabite jih le za poudarke in gumbe.

Je vaš font dovolj berljiv?

Serifna ali neserfina pisava?

V tiskarstvu serifna pisava velja za bolj berljivo, saj naj bi zaradi serifov (zaključkov) človeško oko hitreje skeniralo besede in tako lažje prebralo daljše besedilo. Ta zgodba pa je na spletu nekoliko drugačna.

Ravno zaradi svojih zaključkov je serifna pisava na digitalnih medijih težje berljiva; zasloni z manjšo resolucijo namreč ne morejo natančno prikazovati vseh linij. Ta težava se postopoma rešuje sama od sebe, saj z zasloni večje resolucije tako prihaja tudi boljša berljivost serifnih pisav.

Razmiki med vrsticami

Berljivost daljšega besedila lahko izboljšate s povečanjem razmika med vrsticami. S tem besedilu pustite dihati, ga osvobodite »natlačenosti«; pa tudi uporabnik ga bo lažje skeniral. Pravilna določitev razmika med vrsticami naj bi kar za 20 % izboljšala razumevanje besedila. A pazite, da ne boste pretiravali, saj lahko v nasprotnem primeru dosežete ravno nasprotni učinek.

A kako lahko veste, kakšen je tisti pravi razmik? Za doseganje optimalne rešitve obstaja prava formula: velikost pisave pomnožite z 1,4. Če je torej velikost pisave npr. 17 px, bi idealen razmik med vrsticami znašal približno 24 px. Pri tem so rezultati odvisni tudi od tipa pisave, zato je se je treba včasih preprosto treba zanesti na svoje oko.


Razmik med vrsticami močno vpliva na prikaz in berljivost besedila.

Omejite širino besedilnega bloka

Če je besedilo razporejeno čez celotno dolžino strani, se človeško oko nanj ne more osredotočiti. Bralec težje zazna konec in začetek besedila, s tem pa je oteženo tudi branje. Za optimalno rešitev na računalniških ekranih zadostuje 50-75 znakov na vrstico (z vključenimi presledki), za mobilne verzije pa 30-40 znakov na vrstico.


Človeško oko težko bere predolge ali prekratke vrstice; najti je treba zlato sredino.

Barvni kontrast s podlago

Za besedila na spletni strani je najbolje uporabiti barve, ki so primerno kontrastne ozadju (na temnem ozadju uporabite svetlo pisavo in obratno). Izogibajte se uporabi črne barve, saj je le ta na beli podlagi težje berljiva (predvsem za dislektike); namesto nje raje uporabite temnejši odtenek sive (npr: #434343).

Priporočljivo razmerje kontrasta med ozadjem in besedilom je približno 3:1, lahko pa variira glede na velikost in debelino pisave.


Za temno podlago naj se uporabljajo svetle pisave, za svetlo podlago pa temne pisave.

Odsvetujemo tudi uporabo komplementarnih barvnih kombinacij, predvsem zeleno-rdeče, saj je ta precej problematična za uporabnike z barvno slepoto.

Kje najti primerno pisavo za splet?

Google fonts

Splet ponuja velik nabor različnih pisav, a vse žal niso primerne za splet. Priporočamo vam, da si izberete pisavo na strani Google fonts. Stran združuje pisave v primernem formatu (.otf ali .ttf ) za splet, zato se bodo zagotovo pravilno prikazovale v vseh brskalnikih.

Če vaša spletna stran vsebuje šumnike, obvezno izberite opcijo »Latin extended«, ki vam prikaže le pisave s šumniki; v nasprotnem primeru bodo šumniki na strani prikazani popačeno.


Izbira “Latin Extended” bo omogočila prikaz pisav s šumniki.

Pri iskanju na drugih spletnih straneh (npr. 1001 Font, Fontsquirrel, …) bodite pozorni, da izbrana pisava dovoljuje uporabo na spletu, saj v nasprotnem primeru kršite avtorske pravice.

My fonts

Svojo unikatno pisavo na raznih straneh lahko tudi kupite; ena izmed njih je Myfonts. Stran ponuja širok nabor pisav, cena pa variira glede na tip in število stilov, ki jih pisava vsebuje. Kupiti je seveda treba različico, namenjeno spletu.

Tipografija velikokrat predstavlja kar 95 % vaše spletne strani, zato je pomembno, da jo izberete premišljeno in si zanjo vzamete dovolj časa; še bolje pa je, da izbiro prepustite oblikovalcu. Slednje imamo tudi pri nas, zato nam v primeru vprašanja kar hitro pišite ali pa se oglasite na kavi.

 

mailing
Ne bi bilo bolj praktično, če bi naše novice enkrat na mesec dobili kar po
e-pošti?
Enkrat na mesec za vas v e-pošti izberemo naše najbolj uporabne prispevke o malih skrivnostih dobrih spletnih strani, trendih v spletnem oblikovanju, trikih za optimizacijo in učinkovitem spletnem marketingu.
Izdelava Spletne strani

Menite, da je že čas za (novo) spletno stran?

Pri tem vam lahko pomagamo in za vas oblikujemo jasne in pregledne spletne strani, ki sledijo spletnim trendom, zagotovimo pa tudi, da je stran varna, tehnično brezhibna in hitro delujoča.

Ste pripravljeni, da skupaj zavihamo rokave in se lotimo dela?