Kot verjetno že veste, Google pogosto spreminja svoj iskalni algoritem, tokrat pa se sprememba pozna tudi na uvrstitvi spletnih strani z veliko zahtevki za odstranitev vsebine. Kaj sploh so ti zahtevki, kdo jih vlaga, koga se običajno tičejo in kako jih Google kaznuje? Vse to boste izvedeli v tem članku.

Kaj so zahtevki za odstranitev vsebine?

Zahtevki za odstranitev vsebine so zahtevki, ki jih lahko posredujete Googlu v primeru, če na določeni spletni strani zasledite ilegalno ali škodljivo vsebino. Med to vsebino spada predvsem vsebina, za katero določena spletna stran nima avtorskih pravic, pa naj si bo to besedilo, slika, dokument, program itd. Seveda vložen zahtevek še ne pomeni, da bo Google odstranil vsebino, saj se ima lastnik vsake spletne strani pravico zagovarjati. V kolikor zagovor ne bo uspešen in bo zahtevek potrjen, bo Google kaznoval vašo spletno stran. V zadnjem mesecu je bilo vloženih skoraj 5 milijonov zahtevkov za odstranitev vsebine na nekaj več kot 30 tisoč spletnih straneh.

Kdo vlaga zahtevke?

Zahtevek za odstranitev vsebine lahko vloži kdorkoli, največji vlagatelji pa so razne multimedijske družbe, ki želijo zavarovati svoje avtorske pravice, ki to običajno počnejo preko raznih organizacij za zaščito pravic. Nekatere najbolj dejavne organizacije na tem področju so: Degban Ltd., Takedown Piracy LLC, British Recorded Music Industry Ltd, Recording Industry Association of America Inc., NBC Universal, Digital Copyright Consultancy itd. Zahtevke lahko vložijo tudi sami lastniki avtorskih pravic, največkrat pa so tarča podjetja: Microsoft, RIAA, NBC Universal, BPI, Sony Music Entertainment, Universal Music Group, Warner Music Group, Magnolia Pictures in pornografski gigant BangBros.com Inc.

Koga se zahtevki najpogosteje tičejo?

Med spletne strani, ki prejmejo največ zahtevkov za odstranitev vsebine so razne torrent in ostale strani, ki ponujajo brezplačen prenos vsebine, katerih lastnik je tretja oseba. V zadnjem letu so največ zahtevkov prejele spletne strani: filestube.com, torrenthound.com, extratorrent.com, isohunt.com, bitsnoop.com, kat.ph, torrentz.eu in 4shared.com. Vse te spletne strani so prejele več kot 200.000 zahtevkov.

Vso statistiko zahtevkov lahko spremljate na Googlovih straneh.

Kako jih Google kaznuje?

Google prejema vse več zahtevkov za odstranitev vsebine, zato so se odločili, da bodo tiste spletne strani, ki se jih tiče veliko zahtevkov kaznovali. Ker Google ni sodišče, takih spletnih strani seveda ne sme kar izbrisati ima pa seveda dobro alternativno rešitev – spletno stran na iskalniku degradira, tako da se ta spletna stran ne bo pojavila med prvimi rezultati.

Kako se izogniti kazni in posledično slabši uvrstitvi na iskalniku Google?

Odgovor je preprost. Če ne želite prejemati zahtevkov za odstranitev vsebine, se držite nekaterih pravil:

  • Na spletni strani objavljajte le vašo vsebino (besedilo, fotografije in ostalo multimedijo)
  • V kolikor želite objaviti tujo vsebino, pred objavo le te z lastnikom avtorskih pravic sklenite dogovor
  • Na spletno stran ne vključujte povezav do ilegalne vsebine (torrenti)

Na vse to pri izdelavi spletne strani pazimo tudi v podjetju Optiweb, našo ponudbo pa si lahko ogledate na povezavi: https://www.optiweb.com/izdelava-spletnih-strani/

David Bergant

You won’t find David in our offices anymore, but we know that no matter where he is now, he is doing a phenomenal job. We’ve kept a piece of them with us as a memory. :)

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.