Svet in splet sta polna zanimivih novic. Za vas izberemo tiste, ki so najbolj zanimive na našem področju.

Akcija–reakcija ali o tem, kako agilno delujemo Optiwebovci

Objavljeno: 12.4.2017
Kategorija: Malo mešano

clanek_velika

Prav zdaj, ko pogumno začenjam tale članek, ugotavljam, da je minilo že leto in pol odkar se je moja zgodba zlila z Optiwebom.

Brskam po spominu – kako, hudiča, je možno, da je leto švignilo tako neopazno? A ko pogledam nazaj, se zdi, da sem tu že celo večnost; morda ravno zato, ker so se v tem času spremembe vrstile s svetlobno hitrostjo – tako hitro, da jih večino časa še sama nisem popolnoma dohajala. Že na uvodnem razgovoru lahko ugotoviš, da bo pri Optiwebu drugače; da podjetje v vseh pogledih odriva in tepta tradicionalne vzorce.

Kaj pa to pomeni za delo in stranke?

DSC_0321
Še boljši, še hitrejši, še bolj “po svoje”.

Princip dela, ki ga uporabljamo v našem marketingu, se imenuje agilni pristop.
Metoda pravzaprav izhaja iz področja software developmenta in temelji na prilagodljivosti, individualnosti ter interakcijah. V marketing smo ga implementirali pred dobre pol leta in z njim dosegamo odlične rezultate, saj je zaradi svoje prilagodljivosti neverjetno učinkovit – še posebej v digitalnem svetu, kjer so silovite spremembe stalnica.

V nadaljevanju tako predstavljam nekaj značilnosti te metodologije, ki pa so hkrati tudi njene prednosti.

Hitrost, nenehne spremembe in testiranje.

Ko se osvobodiš strahu pred spremembo, se ti odpre cel svet.

DSC_0312
Naše delo zaznamujejo hitre spremembe in agilno prilagajanje trendom.

Prva stvar, ki je značilna za delo v Optiwebu in je popolnoma spremenila moj pogled na delovno okolje in delo s strankami, je hitrost. Hitrost, s katero poteka delo, hitrost planiranja, odločanja, silovit tempo razvoja in nenehna akcija-reakcija.

Ker sem že po naravi precej analitična, se zadevi posvetim 200% in želim imeti vse načrtovano, sem težko sprejela mentaliteto »hitrost pred dovršenostjo« (kaj točno mislim s tem, bom razložila v nadaljevanju).

A prvoten šok, ki je trajal kar kak mesec, je kmalu zamenjalo navdušenje. Postalo mi je jasno, da je tak sistem zaradi svoje agilnosti zelo učinkovit, predvsem pa pozitivno vpliva na uspešnost dela za stranke, razvoj podjetja in mindset zaposlenih.

V praksi to pomeni, da namesto letnega plana začrtamo cilje le za četrtino leta vnaprej, na 2-4-tedenski ravni pa si postavljamo prioritete, da te cilje dosežemo. Na ta način preprečimo »šok« ob koncu meseca in smo vedno na tekočem z rezultati.

DSC_0300
Plani so kratkoročni, a zato veliko bolj jasni in izvedljivi.

Enako je pri delu s strankami: delo za njih si razdelimo na manjše kampanje in eksperimente. Z njimi testiramo določene trditve in tako ugotovimo, kaj za posamezno stranko najbolje deluje. Nikoli ne sklepamo; vedno preverimo in se držimo data-driven pristopa.

Samoorganizacija pred hierarhijo

Vsak član ekipe je pomemben vezni člen in vsi delamo za enak cilj.

Prakse prejšnjih, študentskih del so me učile, da vsi delovni procesi tečejo po ustaljenem vzorcu in po vnaprej določenih pravilih.
To je pomenilo, da so se vse morebitne spremembe dogajale počasi, pot od ideje do izvedbe je bila dolga kot jara kača – da ne govorim o tem, da ideje posameznikov v večini primerov niso niti ugledale luči sveta, kaj šele, da bi bile predmet pogovora nadrejenih.

Posebnost agilnih podjetij kot je Optiweb pa je ravno ta, da vsak glas šteje in da hierarhija med zaposlenimi skoraj ne obstaja.

DSC_0292
Brez zadovoljnih zaposlenih ne gre!

To ne pomeni, da ne potrebujemo direktorja ali vodij ekip – le njihove naloge so nekoliko drugačne. Vodja ne nadzira, temveč usmerja in išče načine, kako ekipi pomagati naprej. Direktor ne diktira, temveč vodi in pomaga, kot neke vrste mentor, na katerega pomoč se lahko vedno zaneseš.

Za stranke to ne pomeni nič drugega, kot da smo odzivni in da delo poteka hitro in nemoteno. Zakaj? Ker vsak posameznik sam odgovarja za naloge, ki jih opravi in sprejema odločitve, za katerimi tudi stoji.

Učinkovita komunikacija in transparentnost dela.

Komunikacija v ekipi je odkrita, delo za stranko pa transparentno.

Tako v samem podjetju kot tudi pri delu s strankami je dobra komunikacija predpogoj za uspešnost projekta. S pomočjo skupnih dogovorov in aktivne vpletenosti stranke se dokazano dosegajo najboljši rezultati – in z delom v ekipi, ki temelji na tesnem sodelovanju vseh članov, ni nič drugače.

DSC_0308
Z dobro ekipo je vse mogoče.

 In kaj transparentnost dela pomeni za stranko?

Pred začetkom dela pregledamo plan in ocenimo število ur, ki jih bomo za določeno kampanjo potrebovali. Stranki ob koncu meseca pošljemo račun za delo in seznam ur z opisi dela, ki je bilo opravljeno na projektu. Na ta način stranka za vsak mesec ve, kaj plača in katera dejavnost prinese koliko stroškov.

Nova percepcija napake.

Napake so odlično orodje za učenje.

Šele pri Optiwebu sem spoznala, da mi je strah pred napakami povsem po nepotrebnem oteževal vseh mojih 26 let življenja. Da v napaki v resnici ni prav nič sramotnega; da so to le dragocene izkušnje, ki vodijo v lastno izboljšavo.

Šele takrat, ko se otreseš strahu pred njimi, narediš korak naprej; delaš veliko bolj učinkovito in si iz dneva v dan boljši.

To torej pomeni, da akciji dajemo prednost pred perfekcijo?

K perfekciji pri svojem delu še vedno stremimo, a smo se začeli zavedati, da je najbolj dosegljiva z akcijo in hitrim, sprotnim prilagajanjem. Postali smo pravi spletni kameleoni.

DSC_0281
Sprotno prilagajanje pomeni, da smo vedno v akciji in na lovu za naslednjo dobro idejo.

V koraku zasnove naredimo le tisto, kar je potrebno, da se projekt »skobaca iz plenic«, nato pa se v sodelovanju s stranko projekt premika dalje.

Ob tem je  stranka aktivno vključena v vse korake, kar ji omogoča, da sledi dogajanju. Rezultat? Ob koncu projekta je stranka veliko bolj zadovoljna, kot pa če se le zapremo v pisarno, opravimo svoje delo in ga, čeprav popolnega, pokažemo šele na koncu.

Izkazalo se je, da je agilni pristop obojestranska zmaga.

 

Če vam iskrena komunikacija ne povzroča težav in si želite tehnično dovršenega izdelka, sem prepričana, da bomo našli skupni jezik. Si se našel v našem pristopu? Naša strast je, da tvojo vizijo spravimo na noge. Piši nam na info@optiweb.com ali pa izpolni spletni obrazec.

 

mailing
Ne bi bilo bolj praktično, če bi naše novice enkrat na mesec dobili kar po
e-pošti?
Enkrat na mesec za vas v e-pošti izberemo naše najbolj uporabne prispevke o malih skrivnostih dobrih spletnih strani, trendih v spletnem oblikovanju, trikih za optimizacijo in učinkovitem spletnem marketingu.
Ste pripravljeni, da skupaj zavihamo rokave in se lotimo dela?