Mobilnih telefonov že zdavnaj ne uporabljamo več le za klicanje in pošiljanje sporočil, saj so se razvili v izjemen pripomoček, s katerim imamo vse znanje spleta dobesedno na dlani.

Zato se mobilni telefoni postali pomembni sopotniki našega vsakdana, saj nam omogočajo, da informacijo poiščemo kadarkoli in kjerkoli – ni važno, ali doma lenarimo na kavču ali poskušamo čim bolje izkoristiti čas v dolgi vrsti.

Tako enostaven način dostopa do informacij je spremenil pričakovanja ljudi do medijev, pa tudi do podjetij, ter vsem, ki se ukvarjamo z marketingom, ponudil nove izzive in tudi nove priložnosti.

Kaj je mobilni marketing?

Mobilni marketing je že nekaj časa nazaj prerasel komuniciranje podjetij zgolj prek SMS sporočil, QR kod in mobilnih aplikacij.

V novi definiciji The Mobile Marketing Association mobilni marketing opredeli kot “set različnih praks, ki organizacijam omogoča komunikacijo in interakcijo z občinstvi na zanimiv in relevanten način, na katerikoli mobilni napravi ali mobilnem omrežju”.

Malce krajšo definicijo ponuja Social Media Impact, ki pravi, da je mobilni marketing tisti marketing, ki se odvija na mobilnih napravah ali z njihovo pomočjo. Med mobilne naprave pa umešča mobilne telefone in tablice.

7 stvari, ki jih je dobro vedeti o mobilnem marketingu

1.) Ure, ob katerih uporabljamo tablice ali telefone, se razlikujejo.

Raziskave so pokazale, da ljudje tablice uporabljajo na zelo podoben način kot osebne računalnike. Uporaba računalnikov in tablic vrh doseže v večernih urah, uporaba mobilnih telefonov pa je bolj enakomerno porazdeljena čez cel dan.

V nasprotju s tablico ali osebnim računalnikom je namreč mobilnik z nami (skoraj) vedno – pri zajtrku, na vožnji v službo, ko čakamo v vrsti na uradu in zvečer, ko na kavču gledamo televizijo.

2.) Mobiteli niso podaljšek osebnega računalnika, ampak lasten kanal s posebnimi značilnostmi.

Večinoma med brskanjem po spletu z osebnim računalnikom ali tablico sedimo pred večjim ekranom, pisanje je zaradi večjih tipk lažje, zato so lahko naši iskalni pojmi daljši in bolj opisni.

Ekrani mobilnih telefonov pa so veliki med 4 in 6 inčami. Velikokrat jih uporabljamo na poti, za vnos besedila imamo na voljo precej manjšo tipkovnico in občasno le eno samo roko, s katero moramo čim bolj učinkovito navigirati po strani in najti pravo informacijo.

V primerjavi z osebnimi računalnik, smo uporabniki veliko bolj navezani na svoje mobilne telefone, zasloni na dotik pa prinesejo tudi večjo neposredno interakcijo.

3.) Mobilno spletno brskanje je impulzivno in krajše, naša potrpežljivost pa manjša.

Kratkih interakcij uporabnikov s svojimi mobilniki je zares veliko; od preverjanja ure na telefonu, do pisanja sporočil prijateljem ali obiskov družbenih omrežij.

Vse pogostejši pa so trenutki, ko ljudje sežejo po telefonu, ker hočejo s telefonom na spletu poiskati informacije, navodila ali mnenja o določenih izdelkih.

V primerjavi s spletnimi iskanji na računalnikih in tablicah, je iskanje na mobilnih telefonih veliko bolj impulzivno in kratko. Googlovi strokovnjaki so takšne trenutke poimenovali mikro-trenutki.

Ker so ekrani manjši, tipkanje precej nerodno in navigacija manj okretna, so naša iskanja na telefonih precej manj opisna, čeprav dejansko iščemo zelo konkretno informacijo (npr. do kdaj je odprta najbližja trgovina s hrano). In v takih mikro-trenutkih nas navdušijo tiste spletne strani, ki nam enostavno in pregledno na telefonu ponudijo tisto informacijo, ki jo želimo v danem trenutku.

4.) Mobilni telefoni pomagajo pri sprejemanju odločitev v trgovinah.

V preteklosti smo se med izdelki, s katerimi še nismo imeli izkušenj, odločali na podlagi cene, opisov na embalaži, informacij iz oglasov ter naših preteklih izkušenj z blagovno znamko in njenega ugleda.

Vendar pa zdaj to dinamiko odločanja v trgovini spreminjajo prav mobilni telefoni. Z njimi imajo kupci v svojem žepu vse spletne cene, ocene in izkušnje uporabnikov. In v ZDA kar 82 % imetnikov pametnih telefonov to možnosti že uporablja pri odločanju v trgovinah. Zato dobra spletna ocena lahko marsikdaj pretehta odločitev v prid dražjega ali manj poznanega izdelka.

5.) Ljudje pogosto začnejo svoja spletna iskanja na telefonu, kasneje pa iskanje nadaljujejo na drugi napravi.

V zahodnih državah je visok tudi delež ljudi, ki na mobilnih telefonih začnejo svoja iskanja, nato pa sam nakup zaključijo kasneje na osebnem računalniku. Tako na primer na poti ali v čakalni vrstni malce pobrskajo po svoji najljubši spletni trgovini, nato pa izdelek kupijo zvečer v isti spletni trgovini prek osebnega računalnika.

Če v spletni analitiki pogledamo, kakšen je delež nakupov ali rezervacij prek telefonov, številka ponavadi ni navdušujoča. Čeprav zaenkrat še ni mogoče popolnoma izmeriti, kako uporabniki prehajajo med različnimi napravami, je kljub temu smiselno za mobilnike prilagoditi spletne strani in tudi oglaševalske kampanje. Ne le zato, da ne boste delali krivice temu mediju, ampak predvsem, ker lahko z njim posredno dobite več novih kupcev.

6.) Z mobilnimi napravami do nasvetov in navodil.

V primerjavi z osebnimi računalniki so mobilne naprave veliko lažje za prenašanje, zato jih imamo pri sebi skoraj vedno.

Zato ni presenetljivo, da jih pogosto uporabimo, ko iščemo rešitve naših težav (npr. kako odmašiti zamašen odtok) ali nasvete, ko se prvič lotevamo neke stvari (npr. kako ustvariti poseben pustni make-up).

Mobilna iskanja so precej pogosta v kuhinji, kopalnici ali garaži.

7.) Z mobilnimi napravami čakanje ni več neučinkovito.

Mobilne naprave nam pridejo prav tudi, ko čakamo na prijatelje, na (javnem) prevozu ali v čakalni vrsti. Številni ljudje tega časa ne izkoristijo več le za pregledovanje družbenih omrežij, ampak v tem času iščejo različne drobce informacij za bolj kompleksne projekte.

Vse pogosteje npr. tisti, ki iščejo novo stanovanje, na hitro preverijo, ali je na trg prišla kakšna nova možnost. Podobno je z iskanjem ugodnih letalskih kart ali drugih ugodnih turističnih paketov.

Za konec pa še …

Rezultati Googlevega Consumer Barometra za Slovenijo so pokazali, da v mobilnem spletnem brskanju ali nakupovanju na spletu (zaenkrat še) zaostajamo za najbolj razvitimi državami na tem področju.

Zagotovo pa ni prezgodaj, da se tudi v slovenskih podjetjih začnemo zavedati specifičnih načinov uporabe mobilnih telefonov ter vseh priložnosti, ki jih prinašajo. Rezultati iz ZDA namreč kažejo tudi, da imajo tista podjetja, ki ljudem ponudijo boljšo mobilno spletno izkušnjo, večje možnosti, da se ljudje kasneje v nakupnem procesu odločijo za njihove izdelke. In prepričana sem, da smo v tem vidiku Slovenci precej podobni kupcem z druge strani luže.

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.