Penguin posodobitev Google algoritma je dodobra pretresla svet optimizacije spletnih strani, še posebno tiste, ki so se posluževali Black Hat SEO tehnik. Posodobitev se je najbolj odrazila v padcu pozicij spletnih strani, ki so bile preoptimizirane. Preoptimizirane seveda ne pomeni, da se je za določeno spletno stran delalo preveč optimizacije ampak, da način optimizacije ni bil pravi, torej Black Hat. V tem članku si bomo pogledali nekaj glavnih značilnosti Penguin posodobitve in kako smo s to posodobitvijo v podjetju Optiweb pridobili.

  1. Penguin ne bi smel biti presenečenje
    Za nekatere je bila Penguin posodobitev veliko presenečenje, saj so jim  praktično v enem dnevu pozicije na Google iskalniku močno padle. Za vse profesionalne agencije, ki se ukvarjamo z optimizacijo spletnih strani to seveda ni bilo presenečenje, saj smo vedno na tekočem z dogajanjem okoli Google algoritma.
  2. Penguin pravzaprav ni bila le posodobitev za preoptimizirane strani
    Takoj po posodobitvi so vsi verjeli, da je ta posodobitev namenjena le preoptimizanim spletnim stranem, vendar pa je le ta kaznovala tudi spletne strani, ki so se posluževale Black Hat SEO tehnik, kot je npr. avtomatično generiranje povezav. V kolikor ste se posluževali teh tehnik, vam svetujemo da rezultate le teh odstranite in uredite spletno stran s pomočjo White Hat SEO tehnik. Seveda vam bo to vzelo precej časa, posledično pa vas bo zagotovo izučilo in nedovoljenih tehnik ne boste več uporabljali.
  3. Take posodobitve so se dogajale tudi prej
    Google na vsake toliko časa posodablja iskalni algoritem in spremembe podobne Penguin posodobitvi so v le teh velikokrat prisotne. Ena izmed takih posodobitev je tudi Panda. Seveda se bodo take posodobitve ponavljale, kar pa je še en razlog več, da končno rečete ‘NE’ Black Hat SEO tehnikam.
  4. Penguin ni bil napaka
    Veliko agencij, ki se ukvarjajo z optimizacijo spletnih strani, se je po posodobitvi pošteno razjezilo, nekateri so celo obsojali Google, da ne ve kaj dela itd. Seveda so imeli na nek način prav, saj so se takoj po posodobitvi (vsaj na mednarodnih trgih) na prvih straneh za določene poizvedbe na prvi strani pojavili dokaj čudni rezultati. Ko je Google to spoznal, je takoj kaznoval strani, ki niso bile kvalitetne a so vseeno preživele to posodobitev, rezultati pa so se nato precej izboljšali. Kot kaže je bil Google pripravljen žrtvovati kratkočasno zmedo za dolgoročno kvaliteto.
  5. Razlike med Penguin in Panda posodobitvijo
    Penguin posodobitev lahko tretiramo kot dogodek, medtem ko je Panda neke vrste proces, saj se te vrste posodobitev zgodi približno enkrat na mesec. Razlika je tudi v tem, da Penguin poizkuša kaznovati vse, ki se poslužujejo nedovoljenih tehnik optimizacije, medtem ko Panda nagrajuje kvaliteto, ki se najbolj odraža v povprečnem času, ki ga obiskovalec preživi na spletni strani in številu strani, ki jih med tem obišče.
  6. Vrednosti resničnih povezav
    Resnične povezave so seveda vse povezave, vendar Penguin posodobitev želi razvrednotiti povezave, ki so generirane avtomatično. Google vsekakor želi naravne povezave, ki jih ustvarjajo resnični ljudje.
  7. Pred naslednjimi posodobitvami se lahko zavarujete
    Zavarujete se lahko na več načinov, najbolje pa da se držite vsega skupaj:

    • Uporabljajte le White Hat SEO tehnike
    • Ne pretiravajte z on-site optimizacijo
    • Ne dodajajte enih in istih povezav
    • Na spletni strani naj bo kvalitetna vsebina
    • itd.

Miha Lavtar

Direktor

Ustanovitelj in direktor Optiweba, ki je svojo podjetniško pot pričel pri rosnih 19 letih. Moja vizija je razvijanje podjetij s srcem in dušo, kar mi je prineslo že 5 nagrad za dobre kadrovske prakse.

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.