Ste vedeli? Podjetje TRSPLET s.p. je 4.maja 2015 spletno stran preusmerilo na Optiweb.

Podjetje Optiweb je na trgu že 6 let in ponuja celostno storitev spletnega nastopa. Poskrbimo za izdelavo spletnih strani na sistemu Wordpress in spletnih trgovin na platformi Magento.

Ukvarjamo se tudi z različnimi kanali spletnega marketinga; od različnih Google Adwords oglasov do Facebook oglaševanja. Posebej ponosni smo na naše uspehe pri optimizaciji spletnih mest za iskalnike, kjer že od začetka dosegamo odlične rezultate.

Želite predloge in nasvete, kako izboljšati vaš spletni nastop? Kontaktirajte nas prek
spletnega obrazca.

kuverta Lahko pa se vpišete tudi na seznam prejemnikov naših mesečnih e-novic, v katerih predstavljamo najnovejše trende (poslovnega) spletnega sveta. Nanje se lahko prijavite tukaj.

reference spletnih strani
30th October

Kdaj uporabiti class in kdaj id oznako za CSS selektorje

Če želimo izdelati spletno stran v skladu z W3C standardom in jo tudi validirati, moramo CSS selektorje uporabljati pravilno in v skladu s standardom. Spletna stran bo sicer pravilno prikazana tudi v primeru, če ne uporabljamo class in id CSS elementov pravilno. Ne bo pa validirana.

Če na kratko opišem čemu je namenjen class CSS element in čemu ID element. Oba sta namenjena CSS selektorjem, s katerim nato HTML elementom določimo CSS ukaze.

Pravilo:

class: se uporablja takrat, ko se nam HTML element z enako css oznako pojavi večkrat. V CSS dokumenti ga označimo s piko (.imeClass)
id: pa se uporablja takrat, ko se nam HTML element pojavi samo enkrat v celotni HTML kodi. V CSS dokumenti ga označimo z lojtro(#imeID)

Primer:

CSS koda recimo izgleda takole[CSS] #vsebina { border: 1px solid #999}
.moder {color: blue} [/CSS]
in  HTML takole

[HTML]

Tekst, kjer imamo več besed v modri barvi

[/HTML]

V praksi to izgleda takole:

Tekst, kjer imamo več besed v modri barvi.

DIV element z oznako vsebina se nam pojavi samo enkrat, span z oznako moder pa večkrat.

Priporočilo:

Priporočam vam uporabo ID oznake za osnovne elemente HTML strukture (glava, vsebina, noga, glavna navigacija, reklamno področje), ostalo pa označujte s CLASS oznako.


4x komentirano na “Kdaj uporabiti class in kdaj id oznako za CSS selektorje”

 1. Urban je napisal:

  Hm, tega pa nisem vedel.

  Ampak se mi zdi precej smotano, včasih ne veš, ali se bo element pojavil samo enkrat :\

 2. Antony je napisal:

  @Urban: predlagam, da se držiš priporočila na koncu posta. Za določene stvari že vnaprej veš, da se ti bodo pojavljale samo enkrat.

 3. svizec je napisal:

  Hmm, kaj pa če vedno uporabljaš class, stran bo še vedno validna in bo prikazana pravilno ne? Se pozna pri kakšni optimizaciji ali v čem sploh je potem fora ID-ja?

 4. Roky je napisal:

  ID imajo večjo prioriteto pri css clasih, uporabno je tudi pri selekciji z Javascript DOM elementi, kjer lahko potem dobiš točno ta element s pomočjo ID-ja (zato mora biti unikaten).

Dodaj komentar

You must be logged in to post a comment.