Ste vedeli? Podjetje TRSPLET s.p. je 4.maja 2015 spletno stran preusmerilo na Optiweb.

Podjetje Optiweb je na trgu že 6 let in ponuja celostno storitev spletnega nastopa. Poskrbimo za izdelavo spletnih strani na sistemu Wordpress in spletnih trgovin na platformi Magento.

Ukvarjamo se tudi z različnimi kanali spletnega marketinga; od različnih Google Adwords oglasov do Facebook oglaševanja. Posebej ponosni smo na naše uspehe pri optimizaciji spletnih mest za iskalnike, kjer že od začetka dosegamo odlične rezultate.

Želite predloge in nasvete, kako izboljšati vaš spletni nastop? Kontaktirajte nas prek
spletnega obrazca.

kuverta Lahko pa se vpišete tudi na seznam prejemnikov naših mesečnih e-novic, v katerih predstavljamo najnovejše trende (poslovnega) spletnega sveta. Nanje se lahko prijavite tukaj.

reference spletnih strani
9th March

AJAX iskanje in dodajanje v seznam (select) z dodatnimi informacijami

Na blogu smo že obdelali kopijo Google AJAX Suggest, ki nam ponuja relevantne oz. poskuša posredovati rezultate medtem ko uporabnik tipka iskalni niz. Obstaja pa tudi druga zanimiva možnost iskanja z AJAX-om – (in seveda še tisoč drugih) pri katerem uporabniku dobljene rezultate po iskanju dodamo v HTML select (spustni seznam – dropdown), zraven pa pri vsaki opciji (HTML Option) shranimo še nekaj dodatnih informacij z pomočjo attributov.

Naš primer bo iskanje vrednostnih papirjev kjer rezultate shranimo v spustni seznam (ime vrednostnega papirja), shranimo pa tudi dodatne informacije in sicer v našem primeru vrednost vrednostnega papirja ter valuto. Ko uporabnik klikne na eno izmed opcij v spustnem seznamu (HTML select) izračunamo celotno vrednost (število * vrednost papirja) ter zapišemo ime valute, ki je privzeta valuta za izbran vrednostni papir.

AJAX iskanje je podobno AJAX Google suggest kopija iskanju. Ko uporabnik vpiše iskalni niz pokličemo PHP skripto. Da bi preprečili konstantno klicanje smo dodali vmesno fazo, ki sproži iskanje šele po 0.6 sekunde ne-aktivnosti uporabnika, torej počaka 0.6 po tem ko uporabnik neha tipkati:

[javascript]
function searchPapers() {
if (searching!=null) {
clearTimeout(searching);
}

searching = setTimeout(“preformAJAXSearch();”, 600);
}

function preformAJAXSearch() {
sendRequest(‘ajax_select_search.php’, ‘m=search’, ‘papersSearched’, ‘GET’, ‘An error occured while trying to preform search. Please inform admin staff.’)
}
[/javascript]

Dobljene rezultate dodamo v spustni seznam, shranimo pa kot zgoraj omenjeno tudi dodatne informacij, del kode:
[javascript]

var option = document.createElement(“option”);
option.text = market_code+’ – ‘+paper_name+’ (‘+paper_title+’)';

option.title = currency;
option.className= paper_price;
option.value = paper_id;

try{
//standards compliant; doesnt work in IE
select.add(option, null);
}catch(ex){
//IE only
select.add(option);
}
[/javascript]

Ko uporabnik klikne na eno izmed opcij v seznamu izračunamo vrednost ter nastavimo valuto vrednostnega papirja:

[javascript]
var select = document.getElementById(‘paper_name’);
document.getElementById(‘currency’).value = select.options[select.selectedIndex].title;

var paper_price = select.options[select.selectedIndex].className;
portfeil_price.value = parseFloat(quantity)*parseFloat(paper_price);
[/javascript]

V našem primeru dodatne informacije shranjujemo v className (class="xxx") ter title, ki ne vplivajo na sam izgled opcije v seznamu ali vrednost le-te.

Datoteke:

Projekt: E-portfelj
Delodajalec: Positiva.si


1 komentar na “AJAX iskanje in dodajanje v seznam (select) z dodatnimi informacijami”

  1. .: TRSplet - internetne storitve .: » Blog Archive » AJAX iskanje datotek, dodajanje v seznam ter predogled le teh (PDF, jpeg) je napisal:

    [...] Na blogu sem že pisal o iskanju vsebine, kjer smo poiskali rezultate ter le-te dodali v seznam (z d…. Pri iskanju datotek je princip podoben. Z AJAX-om poiščemo datoteke, ki ustrezajo danim pogojem, rezultate dodamo v seznam s pomočjo Javascript-a ter jih, ko so izbrane s strani uporabnika tudi prikažemo (predogled). Predogled je možen za različne vrste datotek, v našem primeru bomo uporabili PDF, Jpeg datoteke (mimetype). [...]

Dodaj komentar

You must be logged in to post a comment.