Ker je danes na voljo izjemno število kanalov, s katerimi lahko dosežemo kupce, je zato tudi izbira, na katerega se osredotočiti, težja. Najpogostejšo dilemo pri tem predstavlja odločitev, katera spletna orodja uporabiti, da bi kar najhitreje zajeli čim večji delež ciljne publike oziroma potencialnih kupcev za čim nižjo ceno.

V nadaljevanju vam predstavljamo 7 razlogov, zakaj je e-mail marketing pravi način za doseganje učinkovitih trženjskih rezultatov.

1. Brezplačna orodja s preprostim oblikovanjem
Za oblikovanje marketinških kampanj je na voljo veliko število brezplačnih aplikacij oz. orodij. Nekatera med njimi so povsem brezplačna, druga so omejena na količino poslanih kampanj ali število naročnikov, tretja pa so plačljiva, vendar je cena precej nizka. Najbolj priljubljene med njimi so Mailchimp, Hubspot in Mailerlite, ki omogočajo tudi avtomatsko sporočilo z zahvalo novim naročnikom.

2. Dobra donosnost naložbe
Kot smo že omenili, je e-mail kampanjo mogoče izvajati brezplačno, kar prinaša dobro donosnost naložbe. Pomembno pa je, da se spletnega marketinga lotimo premišljeno in si natančno zastavimo cilje, ki bi jih radi dosegli. Če ne obvladate zakonitosti spletnega trženja, vam pri tem z veseljem pomagamo mi, ki se s tem ukvarjamo na dnevni ravni in imamo na tem področju veliko izkušenj, kaj dobro deluje in kaj ne.

3. Doseg in natančna izbira ciljnega občinstva
E-mail marketing je ena izmed najbolj učinkovitih oblik trženja na spletu. Baze naročnikov lahko natančno segmentirate in tako nekatere kampanje pošiljate le določenim naročnikom, druge vsem itd. Skupine, v katere so razvrščeni uporabniki, oblikujete sami. Pri načrtovanju kampanje moramo biti pazljivi, kako jo oblikujemo oz. katere besede uporabimo v sporočilu, saj se e-novice pogosto znajdejo v t. i. spam sporočilih (vsiljena pošta). Najbolj pogosta beseda, ki vaše sporočilo razvrsti v spam, je “free”. Raziskava MailChimpa navaja, da naslednje besede: pomoč (help), popust (percent off), opomnik (reminder) v predmetu e-poštnega sporočila (subject) negativno vplivajo na odpiranje e-poštnih sporočil.

4. Odličen pregled nad statistiko
Spletna orodja, s katerimi oblikujete e-mail kampanje, omogočajo vpogled v statistiko, koliko ljudi je vaše e-poštno sporočilo sploh odprlo, kolikšen delež jih je kliknilo na aktivne povezave v sporočilu itd. To vam pomaga ugotoviti, katere kampanje so uspešne in katere ne ter kakšne vrste sporočil boste pripravljali v prihodnje, da bodo kampanje čim bolj uspešne. Tudi ura in dan v tednu sta pri pošiljanju pomembna. Ena od raziskav navaja, da je najboljši dan v tednu za pošiljanje torek, najprimernejša ura pa 11.00. Če morate sporočilo poslati v soboto ali nedeljo, ga pošljite v nedeljo okrog 21.00.

Spodnja slika prikazuje vpogled v natančno statistiko kampanje, ki vam jo omogoča orodje MailChimp.