Da na pozicijo v iskalnikih vpliva veliko faktorjev je znano dejstvo. Kaj vpliva je tuid bolj ali manj znano, čeprav se iskalni algoritmi in rangiranje pogosto spreminja. Stvar, ki je imela včasih veliko težo, ni nujno, da jo ima še vedno. Zlato pravilo optimizacije pa je še vedno, da mora biti stran narejena v prvi meri za uporabnika, z metodami le izboljšamo uvrstitve za dobre strani.

Če se navežem na to misel, potem se je smiselno vprašati kako uporabniki vplivajo na pozicijo spletne strani v iskalniku. Torej če je neka stran uporabniku neprijazna, ga odbija, bo to vplivalo na slabšo pozicijo oz. obratno bodo imele dobre strani višja mesta.

Za začetek naštejmo nekaj stvari na katere imajo vpliv tudi sami uporabniki:

  • Število zaznamkov, ki jih uporabniki dodajo na social bookmarking strani. Tu ni kaj veliko razglabljati, saj predstavljajo povezave, ki jih iskalniki upoštevajo pri ovrednotenju spletne strani.
  • Pogostost zaznamkov, ali uporabniki pogosto dodajajo zaznamke. Podobno kot v prejšnji alineji, s to razliko, da upošteva še svežost povezav. Velja, da redno osveževanje in nova vsebina prinese plus točke, tako da lahko rečemo, da gre tukaj za podobno stvar.
  • Obisk strani je eden izmed faktorjev, ki bi lahko imel vpliv na pozicije, vendar nisem nikjer zasledil ali iskalniki obisk dejansko upoštevajo in v kakšni meri. Če ne drugega je to posledica kvalitetne in zanimive vsebine, ki posredno vpliva na prvo in drugo alinejo, torej zaznamke.
  • Čas obiska strani bi lahko pokazal kvaliteto vsebine, daljši čas pokaže relevanten zadetek iskanja, krajši neprimernega. Tudi tu ni jasno ali iskalniki ta podatek upoštevajo ali ne.
  • Razmerje klikov (CTR), ki pomeni odstotek klikov na rezultate iskanja po določeni ključni besedi, je podobno kot čas obiska, lahko pokazatelj dobre vsebine, ki bi lahko vplivala na pozicijo v iskalnikih.

Pri teh stvareh ni čisto jasno, ali jih iskalniki uporabljajo in v kakšni meri, tudi SEO strokovnjaki imajo deljena mnenja, največkrat pa se pojavlja trditev, da imajo vpliv, a ta ni zelo velik. Google jih ima navadene v svojem patentu, čeprav nisem zasledil nobene uradne potrditve vpliva.

Če vzamemo predpostavko, da ima odziv uporabnikov neko določeno težo, potem se vrnemo nazaj k zlatemu pravilu, ki pravi, da morajo biti spletne strani narejene za uporabnika. Vse se na koncu vrti okoli uporabnikov, saj je ponavadi cilj optimizacije spletnih strani povečati prepoznavnost in s tem dobiti nove obiskovalce.

Miha Lavtar

Direktor

Ustanovitelj in direktor Optiweba, ki je svojo podjetniško pot pričel pri rosnih 19 letih. Moja vizija je razvijanje podjetij s srcem in dušo, kar mi je prineslo že 5 nagrad za dobre kadrovske prakse.

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.