Google Webmaster tools oziroma orodje za spletne skrbnike, je orodje, s katerim lahko spremljate informacije o prisotnosti vaše spletne strani med iskalnimi zadetki. S pomočjo tega brezplačnega orodja lahko o vaši spletni strani in obiskovalcih izveste veliko informacij, ki jih lahko koristno uporabite.

Nekaj kratkih besed smo temu orodju posvetili že v prejšnjem članku o optimizaciji ciljnih podstrani. V tem članku pa vam bom predstavil predvsem osnove uporabe tega nadvse priročnega orodja.

Maja 2015 se je orodje sicer preimenovalo iz Google Webmaster Tools v Google Search Console, a namen ostaja isti. S pomočjo Google Search Console lahko izveste več o tem, koliko obiskovalcev je obiskalo vašo spletno stran in na kakšen način, o tem ali do strani več ljudi dostopa prek računalnikov ali telefona, katere podstrani so najbolj popularne, itd. Poleg teh podatkov lahko na spletni strani odkrijete tudi napake in jih odpravite, predložite lahko zemljevid spletnih strani, ustvarite pa lahko tudi datoteko robots.txt ter še kaj.

Overjanje lastništva spletne strani

V primeru, da se s tem orodjem srečujete prvič, je treba overiti lastništvo vaše spletne strani. Ta postopek je popolnoma utemeljen, saj Google Search Console postreže s kar nekaj podatki, za katere nočemo, da jih vidi vsakdo.

Gre za enostaven proces, lastništvo vaše spletne strani pa lahko potrdite na več načinov. Priporočen in najenostavnejši način je prenos datoteke HTML.