Slider je element spletne strani, ki prikazuje zanimivo vsebino, aktualne informacije ali prihajajoče dogodke. Priročen je, ker zapolni prazen prostor na spletni strani, hkrati pa z njim lahko na enem mestu podamo veliko različnih informacij in slikovnega gradiva. Brez dvoma jih lastniki spletnih strani zelo radi uporabljajo, mi pa smo raziskali nekaj ključnih vprašanj: so sliderji res tako funkcionalni, kot si mislimo, so obiskovalcem spletnih strani všeč in kako vplivajo na uporabniško izkušnjo?

Predstavljamo vam 5 argumentov, zakaj uporaba sliderjev na spletni strani morda ni vedno najboljša izbira.

1. Lahko upočasnijo delovanje vaše spletne strani

Velikokrat so v sliderjih uporabljene prevelike slike, ali pa so sliderji napačno umeščeni v kodo spletne strani, kar lahko močno upočasni njeno delovanje. Hitrost spletne strani vpliva na SEO in rangiranje v iskalnikih. Pri poplavi konkurence si nedvomno vsak lastnik spletne strani želi, da bi bila njegova spletna stran kar najbolj vidna in visoko pozicionirana. Hitrost nalaganja strani lahko vpliva tudi na to, kako hitro ljudje zapustijo stran. Raziskave so pokazale, da v primeru, če se spletna stran ne naloži v 5 sekundah, jo 74 % obiskovalcev preprosto zapusti.

2. Nekateri uporabniki jih lahko zamenjajo z oglasnimi sporočili

Večino uporabnikov motijo oglasi, ki se premikajo, utripajo in imajo po možnosti dodane še zvočne učinke. Na njih so se prilagodili tako, da jih preprosto spregledajo. Sliderji s premikajočim elementom lahko dajejo vtis oglasov in zaradi tega izgubijo pozornost uporabnika. Priporočamo, da obiskovalce namesto s sliderji nagovorite s profesionalno fotografijo, ki izžareva kredibilnost vašega podjetja. Naslovno sliko opremite z močnim in udarnim sloganom.

Primer s fotografijo in udarnim sloganom si lahko pogledate tukaj.

 3. Vtičnik Flash lahko predstavlja problem

Flash Player je razširitev za spletne brskalnike, ki omogoča prikaz animirane vsebine in videa. Nekatere animacije, pa tudi sliderji so še vedno izdelani v čedalje bolj zastareli tehnologiji Flash Playerja, ki posledično predstavlja večje varnostno tveganje in slabšo uporabniško izkušnjo, zato ga nekateri sistemi (npr. IOS) ne podpirajo več, drugi (npr. YouTube) pa so preklopili na naprednejši HTML5. Za ogled Flash vsebin je tudi na najsodobnejših telefonih potrebno namestiti ustrezen vtičnik, kar predstavlja težavo pri strokovno manj podkovanih uporabnikih, ki bodo posledično hitreje zapustili spletno stran in tako ne bodo videli vsebine, s tem pa tvegamo tudi slabšo konverzijo (oddajo povpraševanja/nakupa, izpolnitev kontaktnega obrazca, prijavo na e-novice,…) na spletni strani.

Pri predvajanju sliderjev, izdelanih v HTML, CSS in Java script, teh težav ne bo, saj so podprti z osnovno platformo in za ogled vsebin ni potrebno nameščati nobenih dodatnih vtičnikov.  Morda je čas, da razmislite o spremembi in preklopite na HTML5, ki omogoča predvajanje animacije neposredno iz kode strani in ne potrebuje pomožnih vmesnikov.

 4. Klikov na slider je po navadi precej malo

Izbrskali smo podatek o temkoliko uporabniki sploh klikajo na sliderje. Podatki se sicer razlikujejo glede na vsebino, ki jo sporočajo, vendar je povprečna vrednost pri vseh vsebinah manjša kot 1 %. Kaj to pomeni? Manj kot 1 % obiskovalcev spletne strani dejansko klikne na slider. Rezultat je le potrdil naša predvidevanja, da so sliderji za obiskovalce neprimerni, saj je na sliderjih običajno vsebina s katero želimo nekaj sporočiti. Preden obiskovalci preberejo sporočilo do konca, se vsebina že zamenja in se slider premakne na naslednjo stran. S tem obiskovalci izgubijo pozornost in posledično je klikanost sliderja tudi slabša. Morda bi bilo smiselno pomembne informacije umestiti na tista mesta na strani, ki jim obiskovalci posvečajo več pozornosti. Namesto sliderja lahko uporabite tudi statično sliko z jasnim sporočilom vašega podjetja, ter ga dopolnite z udarnim gumbom, ki uporabnika vodi k akciji. Več alternativnih možnosti najdete v zapisu pod točko 5.