V tem prispevku si bomo ogledali nekaj najbolj pogostih vprašanj s področja optimizacije spletnih strani. Pri vsakem vprašanju bi se lahko kar precej razpisati, a je vprašanj kar nekaj, zato bomo nanje poskušali odgovoriti s kratkimi in jedrnatimi odgovori. Vprašanja so precej splošna, zato so primerna tudi za tiste, ki na računalniškem področju niso najbolj podkovani.

Pa kar začnimo:

  •  Kako delujejo spletni iskalniki?

Glavna naloga spletnih iskalnikov je indeksiranje spletnih strani, za to pa so odgovorni tako imenovani spletni pajki. Brez spletnih iskalnikov bi bilo praktično nemogoče najti karkoli na spletu, če ne bi imeli točnega URL naslova za dostop do strani.

  • Kako spletni iskalniki razvrščajo spletne strani?

Razvrščanje spletnih strani je odvisno od algoritmov posameznega iskalnika, ki se kar pogosto spreminjajo. Vse z namenom, da bi nam zagotovili čim boljšo uporabniško izkušnjo.

  • Kaj sploh je spletna optimizacija in kaj z njo pridobimo?

Glavni namen optimizacije spletnih strani je, da poskušamo, s pomočjo različnih metod, zasesti prva mesta v iskalnikih za izbrane ključne besede. S tem se na spletni strani poveča število obiskovalcev in konverzij.

  • Kako hitro se pokažejo rezultati optimizacije?

Večina SEO sprememb na spletni strani, ali pa izven nje, se ne pokaže takoj, ker morajo spletni pajki iti skozi spremembe in jih tudi indeksirati. Pri programiranju spletne strani so spremembe vidne takoj, pri optimizaciji pa se spremembe pokažejo sčasoma. Zato ne obupajte po 14 dneh, ker boste pozitivnih rezultatov zagotovo deležni.

  • Zakaj so nekatere ključne besede uvrščene visoko, a ne tiste, za katere si to želim?

Običajno se je za ključne besede, ki jih uporablja veliko ljudi, težje dobro uvrstiti na spletu. Dobra uvrstitev spletne strani v Googlu za ključne besede z veliko konkurence je vsekakor možna, a je za to potrebno tudi veliko več dela in časa.

  • Kaj lahko sam/a storim za optimizacijo spletne strani?

Tudi sami lahko storite kar nekaj za optimizacijo svoje spletne strani. Objavljate lahko koristne prispevke na forumih ali drugih blogih (v objave vključite povezavo do vaše spletne strani), sami vodite blog s koristnimi nasveti in prispevki, ki se navezujejo na vaš posel. Svojo spletno stran lahko tudi vpišete v spletne imenike in direktorije. Vaša stran se nato preko povezave pojavi pod kategorijo, ki je za vas relevantna.

  • Ali bo moja stran ob koncu izdelave že optimizirana za spletne brskalnike?

Vsako spletno stran, ki smo jo izdelali mi, tudi osnovno optimiziramo. Spletna stran je na ta način pripravljena za brskalnike in iskalnike, vendar je za uvrstitve med prve iskalne zadetke potrebno še kar nekaj dela. Če si želite več obiska na spletni strani in več konverzij, je vsekakor potrebna nadaljnja optimizacija. To naredimo po sestanku, na katerem se dogovorimo, kakšni so vaši cilji in želje.

  • Kako bom vedel, ali je od optimizacije sploh kaj učinka?

Pozicije vseh ključnih besed za naše stranke spremljamo na dnevni ravni s pomočjo lastnega programa PositionSpider. Naše stranke prvi delovni dan v mesecu prejmejo mesečna poročila, v katerih so razvidne pozicije ključnih besed za pretekli mesec in pred-prejšnji mesec. Tako imate vsak mesec na voljo poročila s točnimi pozicijami ključnih besed in napredkom našega dela.

  • Kaj so ključne besede in zakaj so pomembne?

Ključne besede so posamezne besede ali besedne zveze, s katerimi kar najbolje opišete svoj izdelek ali storitev. Ko nekdo uporablja iskalnik, to iskanje običajno poteka takole: gume Ljubljana, hišni kino Phillips, lesena notranja vrata.

To, kar vidite, so ključne besede, z njihovo pomočjo pa vam iskalnik postreže s primernimi spletnimi stranmi.

  • Kako poteka izbor primernih ključnih besed?

Izbor ključnih besed lahko poteka na več načinov. V našem podjetju za izbor ključnih besed uporabljamo storitev Google AdWords in njihov načrtovalnik ključnih besed. Podaja nam informacije, s pomočjo katerih se odločimo, katere ključne besede bodo najprimernejše za vašo dejavnost.

  • Ali mi lahko zagotovite prva mesta v iskalnikih za željene ključne besede?

Prvih mest vam z uporabo tako imenovanih White-hat SEO tehnik ne more zagotoviti nihče. Z našim delom pa vedno stremimo k čim boljšim uvrstitvam, kar se odraža tudi na naših rezultatih in posledično z zadovoljstvom naših strank.

  • Kakšne tehnike optimizacije poznamo in kakšne lahko od nas pričakujete?

Optimizacijo spletnih strani v grobem delimo na White-hat in Black-hat metode. White-hat metode so tiste, ki se prilagajajo spremembam algoritmov iskalnikov, z njihovo pomočjo pa se ustvarja uporabnikom prijazna vsebina. Rezultati optimizacije, ki ni izvedena na sporen način, so dolgotrajni, ne pa takojšnji.

Black-hat metode so sporne, rezultati optimizacije, izvedene na tak način se pokažejo zelo hitro, a vsekakor niso dolgoročni. Ko iskalnik ugotovi, da so bile pri optimizaciji spletne strani uporabljene nedovoljene metode, lahko spletno stran doleti kazen. Te posledice pa je bistveno težje sanirati, kot če bi se optimizacije že na začetku lotili pravilno.

V našem podjetju smo vedno korektni, zato uporabljamo samo dovoljene tehnike optimizacije spletnih strani, doseženi rezultati pa z rednim delom ne bodo izpuhteli.

  • Kaj pomeni plačilo glede na učinek?

Plačilo glede na učinek pomeni, da zaupamo v svoje delo in ga opravljamo tako, da boste rezultatov tudi deležni. Če rezultatov ne vidite, nimate česa izgubiti.

  • Ali se bo s tem, da bom na prvi strani iskalnih zadetkov, enormno povečala tudi moja prodaja?

Tega vam ne moremo zagotoviti, saj je vse odvisno od tega, kaj prodajate in v kolikšni meri je ponudba zanimiva za potrošnike. Se pa v večini primerov, sorazmerno s povečanjem obiska, poveča tudi število konverzij.

  • Kakšna je razlika med organskimi in plačljivimi iskalnimi zadetki?

Kot lahko sklepate že iz imena, so plačljivi zadetki tisti, za katere plačate (npr. AdWords ali Facebook oglasi), organski pa so tisti, za katere vam ni treba plačevati, gre torej za dejanske zadetke v iskalnikih. Zagotovo je za najbolj optimalen učinek, najboljša kombinacija plačljivih in dobrih organskih zadetkov.

Učinki plačljivega oglaševanja so, v primerjavi z učinki optimizacije spletne strani, vidni hitreje. Z oglasi namreč zagotovimo povečan obseg prometa na spletno stran, dejanska prodaja pa je odvisna od ponudbe, cen izdelkov itd. Visoki organski zadetki so dolgoročna rešitev, ki omogoča, da ste med organskimi rezultati bolj in hitreje vidni, kot vaša konkurenca.

  • Kaj so meta opisi in kakšni morajo biti?

Meta opisi so del meta značk. S pomočjo opisa na kratko opišemo spletno stran. Ta opis je prikazan tudi med iskalnimi rezultati.

Meta opisi naj bodo čim bolj opisni, v njih se običajno vključijo tudi ključne besede, ki so povezane s stranjo. Opisi pa naj ne presegajo 155 znakov. Izogibajte se klicajev, velikih tiskanih črk in ponavljanju besed.

  • Zakaj je dobro voditi in redno posodabljati blog na spletni strani?

Za pisanje bloga je kar nekaj razlogov, najpomembnejši je vsekakor ta, da se na vaši spletni strani nekaj dogaja in tako uporabnikom postrežete z zanimivimi novicami iz vaše panoge. Če bodo prispevki na blogu zanimivi in kakovostni, boste z njimi dosegli tudi široko občinstvo, saj se dobro blago samo hvali.

Z objavljanjem kakovostne vsebine boste pridobili tudi na avtoritativnosti vaše spletne strani. Objava in pisanje kakovostnih prispevkov vam bosta resda vzela kar nekaj časa, a se vam na dolgi rok to zagotovo splača.

  • Zakaj moja spletna stran še ni med iskalnimi zadetki, čeprav je že optimizirana?

Kot smo povedali že malce višje, traja nekaj časa, da SEO spremembe na vaši spletni strani učinkujejo. Eden izmed primerov je, na primer, spreminjanje meta naslova in opisa. Sprememba tega se v iskalnikih lahko pokaže šele čez nekaj dni.

  • Zakaj za SEO najeti specializirano podjetje, ne pa kolega, ki se ukvarja s programiranjem?

Ni rečeno, da bo vaš prijatelj slabo opravil optimizacijo, vendar je to izredno dinamičen proces. V našem podjetju na dnevni ravni spremljamo novosti in spremembe algoritmov ter se jim prilagajamo. Na področju optimizacije ter na drugih področij, s katerimi se ukvarjamo, se stalno izobražujemo. Velikokrat so nasveti s spleta koristni, a vseeno jih je treba preizkusiti in uporabiti zgolj tiste, ki so najbolj učinkoviti.

Imamo tudi veliko strank, ki so zadovoljne z našim delom. Na podlagi velikega števila strank poznamo stvari, ki so najbolj učinkovite, zato znamo spletno stran ustrezno oceniti. Z delom začnemo tako, da so učinki čim boljši. Odlikuje nas veliko izkušenj in znanje.

Pri svojem delu uporabljamo kar veliko plačljivih orodij, ki bi si jih posamezniki težko privoščili. Tudi vsaka spletna stran je precej drugačna, zato zahteva individualen pristop. Nudimo pa vam tudi plačilo po učinku, o čemer smo se razpisali že malce višje.

No, tako, prišli smo do konca. Če imate še kakšna vprašanja glede optimizacije ali kateregakoli drugega področja, s katerim se ukvarjamo, nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo odgovorili.

Aleš Prijatelj

Aleš ni več z nami v pisarni, a verjamemo, da se tudi drugod odlično znajde. Delček njega smo vseeno obdržali pri nas – za lep spomin. :)

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.