Pri Optiwebu smo optimizirali že več kot 5000 ključnih besed in dvigali organski obisk tudi za več kot 5000 %. Tako smo dobili dober vpogled v področje SEO optimizacije.

V članku boš izvedel, kaj je spletna optimizacija, zakaj joizvajati in 17 učinkovitih lastnosti optimiziranja.

1. Povečanje organskega obiska. Cilj, ki ga želimo z optimizacijo doseči, je, da se naše strani pojavijo čim višje ob iskanju določenih besed in besednih zvez v iskalnikih. Pri izbiri besed, ki se nanašajo na vsebino spletne strani, si lahko pomagamo z Googlovim orodjem Keyword planner. Tam dobimo podatke, koliko mesečnih iskanj se v Googlu izvede za določene besede.

2. Boljša uporabniška izkušnja. Tako kot Google želi od nas čim boljšo vsebino, tako tudi mi želimo svojim uporabnikom. Do boljše uporabniške izkušnje pridemo tako, da uporabnikom ponudimo relevantno vsebino in jih s tem vodimo po spletni strani. Boljša uporabniška izkušnja posledično pripelje uporabnika do ciljev, za katere želimo, da jih na strani doseže, kot na primer oddano naročilo ali poslan kontaktni obrazec.

3. Poznavanje svojega poslovnega modela. Čeprav je cilj zelo očiten, obstaja veliko ljudi, ki se preprosto ne ustavijo in usmerijo v te cilje. Preden se lotimo optimizacije, si je treba zastaviti nekaj vprašanj:

  • Kaj na strani predstavlja konverzijo?
  • Ali želimo ponuditi informacije, ki jih ljudje potrebujejo, ali naslove, ki jih kliknejo in takoj zapustijo stran?
  • Kakšni so cilji strani?
  • Poznamo svoja sredstva in obveznosti?

4. Brezplačen promet na strani. Optimizacija strani pomeni, da se na pozicijah dvignemo in tako na stran pride vedno več brezplačnega prometa. Brezplačni promet pomeni, da ni treba plačevati po modelu “na klik” ali pa “na pogled”. Zato je investicija v optimizacijo vedno dolgoročna. Dobri primeri optimizacije za določene besede klike pridobivajo še leta po tem, ko se z optimizacijo zaključi, čeprav je v današnjem času to vedno težje, saj je na trgu vedno več konkurence.

 5. Specifično občinstvo. Medtem ko z zakupom oglaševanja na večjih medijskih portalih oglase prikazujemo zelo širokemu občinstvu, je tisto občinstvo, ki išče točno določene fraze, za katere optimiziramo stran precej bolj specifično. Posledica tega je, da tako občinstvo lažje pripeljemo do ciljev, ki smo si jih zadali na strani.

6. Ne pozabi ostalih kanalov. Optimizacija strani ni edini način za pridobivanje novih strank. Čeprav je dolgoročno najcenejši, delo, da pridemo do želenih rezultatov, traja najdlje. Poleg tega uporabnik v povprečju izvede konverzijo šele ob petem obisku določene spletne strani. To pomeni, da uporabnika s pomočjo drugih kanalov hitreje pripeljemo do zaključka konverzije. Med ostale kanale štejemo vse od Google oglaševanja, Gmail oglaševanja, Facebooka, Twitterja, Linkedina, ostalih spletnih medijev, pa tudi fizične plakate, TV, radio in tiskane vsebine.

Kaj najbolj vpliva na pozicije?

7. Zunanje povezave. Čeprav mnogi trdijo, da izgubljajo pomen, je grajenje povratnih povezav še vedno ena najbolj učinkovitih lastnosti optimizacije spletnih strani. V raziskavi, ki so jo opravljali backlinko, ahrefs, SEMrush, marketmuse in similarweb, so po milijonu pregledanih iskanj dokazali tudi, da v povprečju prva mesta še vedno zavzemajo strani, ki imajo večje število zunanjih povezav kot druge.

8. Število domen z zunanjimi povezavami. Poleg števila zunanjih povezav je en ključnih dejavnikov tudi število različnih domen, ki nam te povezave pošiljajo. Z drugimi besedami to lahko opišem tudi tako, da je veliko bolje imeti 10 povezav z 10 različnih domen kot pa 10 povezav z ene same domene.

9. Moč in starost domene. Starost domene in število povratnih povezav glede na domeno se odražata v večjih ocenah, ki jih domene dobijo preko strani, kot so Ahrefs Domain Rating, MOZ Domain Authority in Majestic trust flow. V povprečju tudi ti faktorji konkretno vplivajo na pozicije. Na prvih treh mestih so se največkrat pojavile domene z “domain ratingom” od 67 do 69 medtem, ko se na 10. mestu največkrat pojavijo domene z oceno 65 in manj.

10. Dolžina url naslovov. Kratki naslovi so tisti, ki jim Google daje prednost. Poleg tega, da je naslov http://optiweb.com/blog/seo-optimizacija lažji za vpis v Google, je tudi Googlu bolj razumljiv kot http://optiweb.com/1/26/2016/blog/iskalni-marketing/seo-optimizacija. Analize so pokazale, da so naslovi na prvem mestu v povprečju dolgi 50 znakov, naslovi na 10. mestu pa 62 znakov.

11. Relevantna vsebina. Včasih je Google med prvimi zadetki iskal in prikazoval vsebino, ki se je točno nanašala na naslov članka in njegovo vsebino, medtem ko danes že podaja odgovore na vprašanja. Če je bilo včasih pomembno, da je vsebina vsebovala določeno število ključnih besed, danes Googlovi algoritmi že razumejo temo vsebine. Namesto, da se oziramo na to, kolikokrat smo zapisali ključne besede v vsebini, se raje ozirajmo na relevantnost tematike.