Nekateri v prenovo spletne strani ali trgovine štejemo tudi dodajanje nove vsebine, vendar spletni mojstri tak dogodek raje opisujemo kot posodobitev vsebine, saj se prenova izvede kadar lastnik spletne strani ali trgovine želi le ti dodati neko novo funkcionalnost ali grafično podobo. Kdaj torej prenoviti spletno mesto?

Kdaj je spletno mesto zastarelo?

Odgovor na to vprašanje je odvisen predvsem od vrste spletnega mesta. Oblike spletnih mest podjetij v grobem delimo na:

  • spletna vizitka
  • predstavitvena spletna stran
  • napredna spletna stran
  • spletna trgovina

Pri taki spletni strani je prenova obvezna.

Spletna vizitka je mogoče primerna le za zelo majhna podjetja, ki si želijo biti prisotna na spletu in običajno vsebujejo le eno (domačo) stran, kjer so navedeni osnovni podatki podjetja, kot je npr. kontakt. Tako spletno mesto je že v osnovi zastarelo, saj uporabniki na spletu iščejo vse več informacij, taka spletna stran pa najverjetneje ne bo zadovoljila uporabnikovih potreb. V tem primeru priporočamo, da se namesto prenove izvede izdelava nove spletne strani, saj bi bila v večini primerov prenova lahko še dražja. Neko osnovno predstavitveno spletno stran boste dobili že za 300€.

Pri predstavitveni spletni strani se podjetja za prenovo največkrat odločajo zaradi zastarele oblike ali slabe funkcionalnosti. Kdaj je oblika zastarela je težko povedati, se pa to precej hitro vidi. Ker uporabnika najbolj pritegne prav prvi stik s spletno stranjo, je oblika seveda še kako pomembna. Največ podjetij se za prenovo odloči zaradi slabe funkcionalnosti spletne strani, ki se največkrat odraža v tem, da ne omogoča:

  • preprostega urejanja vsebine
  • kontaktnega obrazca
  • zemljevida
  • integracije družabnih omrežij in Youtube posnetkov
  • kataloga izdelkov ali storitev
  • obrazcev za iskanje, izračun prihrankov, cen ali kaj podobnega

V tem primeru se je najbolje posvetovati z izdelovalcem spletnih strani, ki vam bo zagotovo podal najbolj ustrezno rešitev, ki bi lahko bila le prenova ali pa celo izdelava nove spletne strani – odvisno od stanja obstoječe. V kolikor želite imeti na spletni strani katalog izdelkov, bo mogoče prava izbira tudi izdelava spletne trgovine.

Če spletno mesto ni prilagojeno pametnim telefonom in tablicam izgubljate vsak dan večje število potencialnih strank.

Če imate napredno spletno stran, ki vsebuje večino zgornjih rešitev, se boste za prenovo najverjetneje odločili zaradi zastarele oblike.

Pri spletnih trgovinah se prenova največkrat izvede predvsem zaradi težnje po:

  • avtomatiziranju procesov oz. sinhronizaciji,
  • boljšem izgledu in preglednosti trgovine,
  • lažjem iskanju po katalogu itd.

Eno izmed naših največjih projektov na tem področju je bila prenova oz. izdelava nove spletne trgovine za podjetje FactoryStore.

Primer sodobne oblike.

Kdaj je potrebna prenova ne glede na vrsto spletnega mesta?

Za vsa spletna mesta velja, da je prenova potrebna v primeru, ko vizualna podoba ni več primerna ali ko spletna stran kljub optimizaciji nikakor ne pride na prva mesta v iskalnikih. Kdaj vizualna podoba ni več primerna, je zelo težko opredeliti, je pa to največkrat nekje po 10ih letih ali prej.

Kdaj pa vemo da je potrebno spletno mesto prenoviti zaradi slabih učinkov optimizacije? Najprej vam svetujemo, da naročite brezplačno analizo spletne strani. S tako analizo bomo hitro ugotovili ali je spletno mesto res potrebno prenove ali pa le optimizacija ni bila strokovno opravljena.

Kako izbrati podjetje, ki bo prenovilo vaše spletno mesto?

Pri izbiri podjetja je pomembno:

  • Prepričajte se o kvaliteti podjetja oz. njihovega dela, kar boste najhitreje storili s pregledom njihovih dosedanjih projektov.
  • Pregled in analizo spletne strani mora podjetje opraviti brezplačno in vam pri tem seveda tudi svetovati oz. predstaviti čimveč uporabnih rešitev.
  • Podjetje mora uporabiti najsodobnejše tehnologije in orodja. Te podatke boste najverjetneje dobili v njihovi ponudbi izdelave spletnih strani ali trgovin.

Cena prenove spletne strani ali trgovine

Cena je seveda odvisna od vrste in obsega prenove, zato jo je težko določiti, lahko pa si ogledate osnoven cenik. O ceni se boste po predstavitvi problema ali analizi spletnega mesta dogovorili z izvajalcem.

David Bergant

You won’t find David in our offices anymore, but we know that no matter where he is now, he is doing a phenomenal job. We’ve kept a piece of them with us as a memory. :)

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.