Uporabniški vidik

Uporabniški vidik

Zmeraj so na prvem mestu uporabniki, to je zlato pravilo spletne strani. Prvo mesto na iskalnikih vam prav nič ne pomaga, če je stran takšna da se na njen uporabnik ne znajde. Torej, naj naštejem nekaj zelo pomembnih stvari ki jih naj spletna stran vsebuje.

Privlačna oblika

Prvo kar obiskovalec opazi ko pride na spletno stran je oblika ter barve. In kot pravijo, da je pri ljudeh pomemben prvi vtis, bi lahko rekli da je pri spletni strani podobno, saj rezultati kažejo, da veliko ljudi stran zapusti še preden sploh pogleda kakšno izmed podstrani. Barvna paleta mora biti prijazna za oči.

Pregledna navigacija

Spletna stran mora biti narejena tako, da uporabnik takoj najde tisto kar išče, zato je zelo pomembno kako je razporejena navigacija ter da jo zagledamo takoj ob vstopu na spletno stran. Ponavadi je tako da je navigacija navpično na levi strani strani, ali pa pa vodoravno, v glavi. Dropdown navigacija je sicer lepa ter izgleda moderno, toda v večini primerov je bolje uporabiti dve navigaciji, še posebej če je v podnavigaciji veliko kategorij.

Dovolj teksta ter ne preveč slik

Gotovo ste že naleteli na spletno stran ki je vsebovala več slik kot pa teksta. Saj slike niso napačne, nasprotno, slike morajo biti, toda ne preveč, saj se kot prvo stran počasneje naloži, kot drugo pa postane totalno nepregledno ter zmešano.

Naj ne migeta kot disko krogla

Lepo je pogledati kakšno projekcijo slik na spletni strani, toda defenitivno pa ni dobro, če so takšne in podobne stvari razstavljene po celi spletni strani ter da povsod nekaj skače ter miga. Ne pretiravajte s tem!

Pravilno izberite pisavo

43px velika pisava zagotovo ni pravilna izbira, prav tako ne roza barva pisave na beli podlagi.

Vsebina naj se osvežuje

Vsak ki bo videl da so besedila iz leta 2000, si bo mislil da je stran na spletu samo še za okras, ter da se že zdavnaj zaključili s prodajo. Torej, imejte na spletni strani ažurne novice vaše dejavnosti.

Kontakti naj bodo na vidnem mestu

Najbolje da jih vstavite že takoj na prvo stran, mogoče desno zgoraj, tako da bodo vidni ob prvem kontaktu s spletno stranjo.

Miha Lavtar

Direktor

Ustanovitelj in direktor Optiweba, ki je svojo podjetniško pot pričel pri rosnih 19 letih. Moja vizija je razvijanje podjetij s srcem in dušo, kar mi je prineslo že 5 nagrad za dobre kadrovske prakse.

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.