Hiter napredek tehnologije in hitro rastoči virtualni trg silita podjetja v neprestano prilagajanje. Danes na internetu lahko kupimo praktično vse. Posledično se povečuje tudi število uporabnikov spletnih trgovin, ti pa postajajo tudi vse bolj zahtevni.

Za vas smo pripravili povzetek največkrat uporabljenih plačilnih metod. Seveda se nenehno razvijajo tudi novi, izboljšani načini plačevanja preko spleta, ki jih lahko ponudite svojim kupcem. Pri izbiri načinov plačila morate biti pozorni predvsem na to, katera od metod najbolj ustreza vašemu načinu prodaje in katera od njih za vas predstavlja morebitno konkurenčno prednost.

Način plačila je zelo pomemben pri zaključevanju spletnega naročila; ko kupcu omogočite enostavno in hitro možnost plačila namreč zmanjšate možnost opustitve naročila.

Kako izbrati pravo plačilno metodo?

1.    Upoštevajte uporabnikove navade

Upoštevanje uporabnikovih navad je pomembno predvsem pri nastopu na več trgih hkrati, saj imajo uporabniki iz različnih držav tudi različne navade. To pomeni, da se morate pred vstopom na nov trg pozanimati, kakšne plačilne sisteme tamkajšnji kupci največkrat uporabljajo.

2.    Izberite pravo metodo za svoj posel

Za čim boljšo prilagoditev trgu je najboljše, če ponudite več različnih plačilnih metod. Priporočljivo je tudi, da trg na začetku “potipate” in ponudite večje število plačilnih načinov, te pa kasneje prilagodite. A vedno obstaja meja – bodite pazljivi, da ne ponudite prevelikega števila plačilnih metod, saj vsako oklevanje in odločanje kupca poveča možnost opustitve nakupa.
Hkrati je pomembno, da načini plačila ustrezajo vašemu podjetju.
Kupci pri nakupih večjih vrednosti običajno raje uporabljajo plačila s kreditno kartico, saj ob tem dobijo občutek varnega poslovanja.

3.    Razmislite o ponudbi alternativnih metod

Poleg standardnih metod plačevanja je priporočljivo ponuditi tudi katero od alternativnih metod plačevanja. To so na primer PayPal (ali podobne spletne denarnice), nakazilo na bančni račun ali Moneta. Alternativne metode uporabniku omogočajo plačilo naročila brez razkritja finančnih podatkov.

Najpogostejši plačilni moduli za Magento spletno trgovino

  • Wspay – investicija v nakup letne licence znaša 318 €. Sistem ne obračunava nobene provizije – ne glede na to, koliko nakupov je opravljenih preko vaše spletne trgovine. Sistem omogoča plačevanje z večino kartic, za plačevanje s Pay Palom pa doplačate še znesek v višini 41 €/letno.
  • Sixpayment – svoje storitve/pakete ponujajo ne glede na vrsto dejavnosti, s katero se ukvarjate. Glede na obseg storitve/prodaje pri Six Payment trenutno ponujajo tri pakete. Njegova glavna prednost je dostop do strank po vsem svetu. S pomočjo rešitve SIX lahko v svoji spletni trgovini sprejmete valute z vsega sveta, saj ponujajo več kot 100 sprejemnih valut.
  • Bankart – mesečni stroški sistema Bankart so odvisni od banke, preko katere sistem uporabljate. Prednosti sistema Bankart so relativno nizke provizije za izvedbo transakcij – sistem teh provizij namreč ne pobira, provizijo pri transakciji zaračuna le izbrana banka. Bančne provizije so enotne pri 3 % na transakcijo.

Najbolj pogosti plačilni moduli za WordPress Woocommerce

  • Braintree – eden najbolj varnih in ugodnih plačilnih sistemov. Sistem ne zaračunava mesečne naročnine, provizija 2,9 % + 0. 3 $ pa se prične zaračunavati šele takrat, ko trgovec doseže transakcije v vrednosti 50.000 $.
  • Paypal – plačilni modul, ki ga je razvil eBay. Modul deluje brez mesečne naročnine, potreben je zgolj aktiven PayPal račun.

Prednosti/slabosti plačilnih modulov

V poplavi ponudnikov plačilnih modulov je odločitev za le enega ponudnika zelo težka. Dokler ne spoznamo specifik vašega delovanja, tudi mi ne moremo zagotoviti, kateri plačilni modul bi bil za vaš posel najbolj ustrezen.
Smo pa kljub temu pripravili tabelo in opis plačilnih modulov, kjer si lahko preberete, kateri ponudniki plačilnih modulov so trenutno prisotni na trgu in kakšne so razlike med posameznimi ponudniki plačilnih modulov – primerjali smo mesečne stroške in provizije, plačilne kartice, valute in varnostne sisteme, ki jih plačilni sistemi podpirajo.
V opisu podamo tudi svoje strokovno mnenje o tem, kateri ponudnik je po rezultatih primerjave najbolj primeren za poslovanje v Sloveniji in kateri za globalno poslovanje.
Več o tem si lahko preberete v prenovljenem PDF dokumentu Primerjava plačljivih modulov (https://www.optiweb.com/sl/primerjava-placilnih-modulov/).

Najbolj pogoste metode plačila

  • Plačilo po povzetju: Ta tip plačila je največkrat uporabljena metoda plačila (tudi v Sloveniji), saj velja za najbolj poznan in zaupanja vreden način plačila. Žal pa je to tudi ena od dražjih metod.
  • Plačilo po predračunu: Z vidika lastnika spletne trgovine je to najbolj primeren način plačila, saj ne predstavlja dodatnih stroškov in provizij. Hkrati pa ni najbolj prijazen do uporabnika (ang. User friendly), saj mora uporabnik vse podatke prepisati v bančni sistem, plačila pa so izvedena glede na delovni čas banke in ne v realnem času (težave nastanejo predvsem v popoldanskem času in med vikendi).
  • Plačilo s kreditno kartico: Situacija pri tem tipu plačila je skoraj obratna, kot pri plačilu po predračunu: kreditne kartice sicer predstavljajo hiter in zanesljiv način plačila, vendar pa so lastniki spletnih trgovin z njimi nekoliko manj zadovoljni – denar kljub plačilu blaga pred pošiljanjem je namreč nakazan z zamikom, poleg tega pa je treba plačati še provizijo in naročnino.
  • Plačilo prek spletnega posrednika: Način plačila prek posrednika predstavlja za uporabnika zelo varen način plačila. Nakupi preko omenjenega načina so do določenega zneska zavarovani pred prevarami, hkrati pa plačilo preko posrednika ponuja tudi plačilo naročila brez posredovanja podatkov plačilne kartice.
    Tovrstni sistemi omogočajo plačilo naročila pred dostavo, provizija, ki jo je treba plačati, pa se razlikuje od posrednika do posrednika. Tak način plačila predstavlja tudi nekoliko večji strošek implementacije.

Med ponudnike takšnih sistemov štejemo:

  • PayPal
  • Skrill
  • Dwolla
  • Google Wallet
  • Paymill
  • In druge

Najpogosteje uporabljene plačilne metode v Evropi

  • Velika Britanija: Najbolj pogosto uporabljena metoda za izvedbo spletnih plačil so kreditne kartice. Približno 40 % spletnih transakcij je plačanih s kreditnimi karticami. Na drugem mestu sledijo debetne kartice, tretje mesto pa zaseda PayPal. Plačilo preko teh treh naštetih metod v Veliki Britaniji predstavlja kar 96 % vseh plačil, izvedenih na spletu.
  • Benelux: Benelux sestavljajo tri države: Belgija, Nizozemska in Luxemburg. Kupci v teh treh državah imajo precej drugačne navade pri izbiri spletnega plačila. Na Nizozemskem prevladuje plačevanje s sistemom iDEAL, v Belgiji uporabljajo plačila s karticami in bančna nakazila, luksemburški kupci pa prisegajo na plačevanje s karticami in preko PayPal sistema.
  • Skandinavija: Na Švedskem se uporablja plačevanje s kreditnimi karticami (prevladujeta MasterCard in Visa), popularna pa so tudi bančna nakazila. Na Danskem, Norveškem in Finskem pa za spletna plačila uporabljajo predvsem debetne in kreditne kartice. Na Danskem je večkrat uporabljena kartica Dankort – hibrid med debetno in kreditno kartico.
  • Nemčija: V Nemčiji prevladujejo bančna nakazila (raziskave so pokazale, da je delež teh nakazil kar 58 %). Sledijo kreditne kartice, predvsem MasterCard, VISA in American Express. Ostale uporabljene metode so PayPal, ELV, GiroPay, Sofort Überweisung, RatePay in plačilo po povzetju.
  • Francija: Večina francoskih kupcev uporablja sistem Carte-Blue, ki je podoben danskemu Dankort – debetna kartica, ki se lahko uporablja tudi kot kreditna kartica. Sicer sta popularni tudi kartici MasterCard in American Express, poleg kartic pa se uporablja tudi PayPal.
  • Španija: Večino spletnih plačil predstavljajo kreditne in debetne kartice. Med bolj uporabljene metode sodi tudi 4B (združenje večjih španskih bank) ter kreditne in debetne kartice ponudnika Euro6000.

Odločitev o izbiri plačilnih metod, ki jih ponudite v svoji spletni trgovini, je torej odvisna od različnih dejavnikov in zahteva določeno mero premisleka. Če upoštevate vse štiri korake, boste zagotovo našli tiste načine plačila, ki so tako za vas kot za vaše uporabnike najboljša izbira.

Viri:

 

Aleš Sušnik

Aleša ni več z nami v pisarni, a verjamemo, da se tudi drugod odlično znajde. Delček njega smo vseeno obdržali pri nas – za lep spomin. :)

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.