Verjetno ste pred kratkim opazili članek, ki je govoril o podobni temi, torej kako izboljšati stopnjo konverzij v spletnih trgovinah. Tam smo predstavili vidik programerjev, tokrat pa smo na isto težavo pogledali še z vidika optimizacije. Zanimalo nas je, kako lahko z osnovnimi postopki optimizacije izboljšamo rangiranje spletne trgovine v iskalnikih.

Če želite v svoji spletni trgovini povečati promet obiskovalcev s spletnih brskalnikov in posledično povečati prodajo, potem je t. i. “on-site” kritičen korak do dobre optimizacije spletne trgovine. Na spletu je ogromno navodil, kako urediti on-site optimizacijo spletnih strani. Optimizacija spletne trgovine pa potrebuje malenkost več vaše pozornosti, predvsem zato, ker so sestavljene iz veliko več podstrani. V tem članku bomo pozornost namenili osnovnim lastnostim tehničnega dela optimizacije spletne trgovine.

1. Hitrost spletne trgovine:

Hitrost je ključnega pomena ne samo za SEO, ampak tudi zato, da čim hitreje pritegnemo pozornost kupcev. Z večanjem konkurence se je čas, da pridobimo pozornost kupca skrajšal na 8 sekund. To pomeni, da smo kupca izgubili samo s tem, če se stran nalaga več kot 8 sekund. Hitrost naše spletne trgovine lahko izmerimo z orodjem PageSpeed Insights, ki nam v grobem pove, kaj lahko pri hitrosti strani popravimo. Ključni elementi za hitrost strani so:

  • Hitrost strežnika
  • Optimizirane slike
  • Minimiziran HTML, CSS ter JS
  • Predpomnjenje brskalnika
  • Kompresiranje

2. Kategorije

Zlato pravilo optimizacije je uporabnost strani za uporabnika, zato je pomembno, da je dostopnost do kategorij omogočena čim hitreje. To pomeni, da so kategorije dostopne v meniju na prvi strani. Opisi kategorij so tisti, ki pri spletnih trgovinah večkrat primanjkujejo. Priprava in objava opisa lahko zelo pripomoreta tako k boljši uporabniški izkušnji kot k boljši optimizaciji. Pri kategorijah so nujno pomembne tudi canonical oznake v kodi glave. Te oznake robotom povedo, kateri URL je tisti pravi v primeru, ko uporabljamo filtre, paginacijo, sortiranje. Gre namreč za veliko količino različnih strani z enako vsebino.

3. Strani z izdelki

Za dobro optimizacijo strani z izdelki je pomembno, da vsebujejo unikatno vsebino. Ena največjih napak spletnih trgovin je, da njihove strani z izdelki vsebujejo opis proizvajalca, imajo podvojene opise ali pa teh sploh ni. Vedno pravimo, da slika pove več kot 1000 besed, a Googlov robot teh slik ne vidi. Brez kakovostnih opisov artiklov lahko o prvih pozicijah na Googlu samo sanjamo. Priporočljivo je, da je ključna beseda uporabljena vsaj v naslovu in 1x v opisu artikla ter, da strani z izdelki vsebujejo vsaj 50 besed dolg opis. Na straneh produktov je treba strankam omogočiti tudi komentiranje ter ocenjevanje artiklov. URL naslovi morajo biti prijazni za uporabnike, kar pomeni, da URL, kot je na primer /samsung-led-tv-UE586770-32-56-incni-televizor-z-ambilight-lucjo-FH8374-pritrdilo-stena-40kg preimenujemo v /samsung-led-tev-UE586770. V zadnjem času je predlagana tudi uporaba meta podatkov schema.org

4. Blog

Sama vsebina spletne trgovine niso samo izdelki. Če želimo svoje kupce zadržati pri nas, jim je občasno treba ponuditi kakšno novico o svojih izdelkih, nasvete o uporabi vaših izdelkov ali pa informacije o delovanju vaše spletne trgovine. Za podajanje teh informacij je primerno voditi blog. Interne povezave dodajo manjšo vrednost tudi samim izdelkom, medtem ko je blog namenjen vzdrževanju določenih ključnih besed na vrhu zadetkov Googla. Z uporabo bloga zajamete tudi ogromno t. i. long-tail ključnih besed oz. besed dolgega repa. Kako voditi blog oz. kako pripravljati vsebino, ki je primerna tako za optimizacijo kot za uporabnike, smo na Optiweb blogu že pisali tukaj. Uporaba bloga doda tudi veliko vrednost s SEO vidika zaradi konstantne sveže vsebino, ki jo Google zelo rad prebira.

V študiji, ki jo je opravil HubSpot so odkrili, da podjetja, ki uporabljajo blog, generirajo 126% več novih strank, kot podjetja, ki bloga nimajo.