Pri optimizaciji spletnih strani se srečamo z vprašanjem za koga sploh optimiziramo stran. Ena izmed pogostih trditev je, da je optimizacija namenjena uporabnikom, saj so oni tisti, ki generirajo obiske. Druga pa pravi, da se je treba posvetiti iskalnikom, saj so oni tisti, ki delijo pozicije.

Obe trditvi sta napačni, po drugi strani pa tudi pravilni. Ko delamo dobro optimizacijo se je treba posvetiti obem stranem, obiskovalcem in iskalnikom. Za najboljši prikaz tega bom navedel primere, kako bi izgledala stran prilagojena samo enemu cilju.

Stran A ima odlično in lepo urejeno vsebino, kot taka prinese ugodno uporabniško izkušnjo, ni pa optimizirana za iskalnike, zato ni dobro pozicionirana in dobi malo obiska. Za lažjo predstavo naj bo tematike te spletne strani zelo konkurenčna.

Stran B je optimizirana z mislijo na iskalnike in je na prvem mestu na ključno besedo, vsebina pa je nerelevantna in slabo napisana, zato jo uporabniki, ki obiščejo stran, hitro zapustijo, tako da ima slabo konverzijo in velik “bounce rate”.

Gotovo ne bi želeli imeti takih strani kot sta A in B. Torej bi bilo najbolje ubrati srednjo pot, oz. ciljati na zadovoljstvo obeh strani.

Sam bi rekel, da so uporabniki zelo pomembni (kaj gledajo uporabniki), saj so koncu koncev oni tisti, ki naredijo obisk in akcijo, naj si bo to prodaja, povpraševanje, “feedback”, kliki na oglase, itd… Vendar pa moramo za visoke pozicije, ki nam pridobijo obiskovalce, imeti v mislih tudi iskalnike in njihove algoritme. Če naštejem še nekaj stvari, ki se jih počne pri optimizacije, in so za uporabnike neopazne, ne vplivajo. Tako za iskalnike, ne pa za uporabnike pride v poštev:

  • Title tags – uporabniki redko gledajo title tage
  • XML sitemap – nihče verjetno ne bo iskal XML kazala strani, razen za preverjanje svoje strani
  • Robots.txt – namenjen izključno iskalnim robotkom
  • “nofollow” povezave – za uporabnike nimajo čisto nobenega pmena
  • preusmeritve – za uporabnika ima vsaka preusmeritev enak rezultat
  • grajenje vhodnih povezav – razen, če računamo velik referenčni obisk

Miha Lavtar

Direktor

Ustanovitelj in direktor Optiweba, ki je svojo podjetniško pot pričel pri rosnih 19 letih. Moja vizija je razvijanje podjetij s srcem in dušo, kar mi je prineslo že 5 nagrad za dobre kadrovske prakse.

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.