Zagotovo vsi poznate domenske končnice, kot so npr. .com, .net, .org, .si, .info in ostale, mogoče pa ste slišali tudi za novost na tem področju, in sicer možnost izdaje in uporabe lastne končnice. V primeru, da imate podjetje z nazivom ”Razvoz ekološke hrane”, lahko po novem zaprosite za lastno končnico .razvozekoloskehrane, seveda pa ni nujno da je le ta identična nazivu podjetja. V tem primeru, ko je naziv podjetja daljši, lahko recimo uporabite le inicialke .reh ali pa naziv vaše primarne dejavnosti .hrana.

Te končnice pridejo v poštev predvsem za večja podjetja, ki imajo več spletnih vsebin, npr.: blog, forum, spletno trgovino, predstavitveno stran itd. Ta podjetja sedaj v večini primerov uporabljajo eno izmed dveh različic spletnih naslovov:

  • blog.podjetje.com, forum.podjetje.com, trgovina.podjetje.com, podjetje.com
  • podjetje.com/blog, podjetje.com/forum, podjetje.com/trgovina, podjetje.com

V primeru lastne domenske končnice pa bodo ti naslovi taki:

  • blog.podjetje, forum.podjetje, trgovina.podjetje, stran.podjetje

ICANN je objavil seznam novih generičnih domenskih končnic, katerih prijava je bila mogoča od 12.1.2012 do 30.5.2012.

Iz tabele na povezavi je razvidno, da bo Google oziroma Charleston Road Registry Inc. za Google registriral 102 končnici, nekatere med njimi pa so: .ads, .android, .app, .blog, .book, .chrome in .youtube. Registracije končnic se je kot kaže v velikem obsegu lotil tudi Amazon, saj je prijavil 76 končnic.

Se bodo te domenske končnice uveljavile ali ne? Kaj menite?

Miha Lavtar

Direktor

Ustanovitelj in direktor Optiweba, ki je svojo podjetniško pot pričel pri rosnih 19 letih. Moja vizija je razvijanje podjetij s srcem in dušo, kar mi je prineslo že 5 nagrad za dobre kadrovske prakse.

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.