Skoraj vsaka stvar, ki se jo želimo lotiti resno, potrebuje vnaprejšnje načrtovanje, če želimo iz nje potegniti določene dosežke in uspehe. Optimizacija spletnih strani ni nobena izjema. Potrebno je skrbno zastaviti določene cilje in sredstva s katerimi bomo te cilje dosegli. Toliko bolj, ker gre pri optimizaciji spletnih strani za iskalnike za dolgoročno zadevo, ki bo prinesla največ rezultatov pri skrbnem izvajanju določenih smernic.

Preden gremo v optimizacijo spletne strani se najprej vprašajmo kaj želimo doseči z njo. Največkrat bo to seveda povečanje obiska in posledično prodaje ali prepoznavnosti. Lahko pa je cilj optimizacije doseči konkurenčno prednost. Npr. podjetje A ima večji tržni delež kot podjetje B, kapaciteta trga pa ne omogoča povečanja tržnega deleža. Podjetje B pa je boljše uvrščeno na iskalnikih, zato ga želi prvo prehiteti in s tem pridobiti prepoznavnosti in nekaj dodane vrednosti na svojih izdelkih.

Druga in najpomembnejša stvar pri načrtovanju optimizacije pa je izbira ključnih besed, saj bodo prav prek iskanja obiskovalci prišli na spletno mesto. Zato je priporočljivo, da temu koraku posvetimo največ časa pri načrtovanju. Najlažje bomo izbiro začeli z »brainstormingom«, pri katerem si bomo zapisali vse ključne besede in asociacije, ki jih imamo, ko pomislimo na naše podjetje in njegovo dejavnost. Ker kupci praviloma razmišljajo drugače kot mi sami, bo v veliko pomoč, če v proces izbiranja ključnih besed vključimo tudi neodvisne osebe, ki z nami niso povezane.  Ko imamo veliko množico ključnih besed in fraz, je naslednji korak to, da izberemo tiste najpomembnejše, tiste ki bodo za uporabnike spleta in iskalce informacij najbolj zanimive. Za začetek se osredotočimo na nekaj besed, da bo lažje začeti. V pomoč pri načrtovanju nam bo tudi brezplačno Googlovo orodje za ključne besede, ki se nahaja na naslovu https://adwords.google.com/o/Targeting/Explorer?__u=1000000000&__c=1000000000&ideaRequestType=KEYWORD_IDEAS#search.none.

Nato bomo za izbrane ključne besede pregledali in identificirali konkurenco. Konkurenti so lahko podjetja, ki se ukvarjajo z enako ali podobno dejavnostjo, lahko pa tudi spletni portali in druga mesta z informacijami, ki prav tako kot mi ciljajo na iste ključne besede. Ta del nam bo pomagal ovrednotiti ključne besede, ki smo jih določili v prejšnjem koraku. Včasih bomo ugotovili, da ima določena ključna beseda zelo veliko konkurence in da bi bila optimizacija zelo težka, dolgotrajna in draga, tako da jo bomo črtali z našega seznama. Druge ključne besede pa se bodo mogoče izkazale za »zlato jamo«, saj bodo imele manj konkurence in optimizacija bo lažja s hitrejše vidnimi rezultati.

Sočasno z iskanjem in preverjanjem konkurence lahko pregledamo še stanje za našo  spletno stran. V iskalnik vpišemo ključno besedo in preverimo na katerem mestu se nahajamo. Tukaj velja opozoriti, da so rezultati iskanja na Googlu lahko prilagojeni uporabniku. Če gledamo staje na svojem računalniku poskrbimo, da smo odjavljeni iz Google računa. Pobrišemo tudi piškotke in zgodovino iskanja, ki vpliva na serviranje relevantnih rezultatov. Druga enostavna opcija pa je tudi uporaba posebnih spletnih aplikacij, s katerimi lahko preverimo pozicije na iskalnikih. Ena takih je Position Spider (http://www.positionspider.net/), ki omogoča 14 – dnevno brezplačno testiranje.

Če smo sledili tem korakom, imamo začrtan osnovni plan za optimizacijo, ki bo v veliko pomoč strokovnjakom, ki jim bomo zaupali optimizacijo svoje spletne strani. Ti bodo s svojim znanjem in izkušnjami načrt dodatno izpopolnili in nam svetovali kaj bo prineslo največ uspeha. Če pa smo optimizacije vešči sami, nam bo osnovni načrt prišel prav za kasnejše dopolnjevanje in preverjanje uspehov optimizacije, ki bodo prišli z izboljšanjem pozicij na iskalnikih.

Miha Lavtar

Direktor

Ustanovitelj in direktor Optiweba, ki je svojo podjetniško pot pričel pri rosnih 19 letih. Moja vizija je razvijanje podjetij s srcem in dušo, kar mi je prineslo že 5 nagrad za dobre kadrovske prakse.

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.