Žal je vse prevečkrat vprašanje malce drugačno, in sicer “Kakšna je pa pri vas cena spletne strani …” Odgovor je na žalost lahko samo “Odvisno …”. Ogromno je dejavnikov, kakšna je najnižja cena, ki jo lahko ponudimo za izdelavo spletne strani. Obenem pa nikoli ne predlagamo, da se vloži najmanj, kolikor je možno, kajti tudi ko investirate v stroj za vaše podjetje, ne izberete najcenejšega. V tem članku bomo pogledali, zakaj se v spletno stran izplača investirati nekaj več in upam, da bo to mogoče komu spremenilo mišljenje, kako se loti izdelave spletne strani.

Spletna stran je investicija

Bistvo vsake investicije je, da se ta denar povrne. In ne samo povrne, ampak da imate iz tega na dolgi rok tudi čisti dobiček. Pri spletni strani ni nič drugače. Cilj investicije ni, da se zgolj povrne v enakem znesku kot ste ga vložili, ampak da se izplača več kot ste investirali. To kaže, da je spletna stran učinkovita in prinaša rezultate.

Da si boste lažje predstavljali, je najbolje da govorimo o konkretnih številkah in ugotovimo, kakšne so lahko razlike.

Najprej morate poznati svoj posel in vaše številke:

  1. Koliko obiskovalcev lahko preko različnih kanalov pripeljem na mojo spletno stran?
  2. Kakšna bo stopnja povpraševanj oziroma koliko odstotkov obiskovalcev vas bo kontaktiralo?
  3. Koliko teh povpraševanj boste uspeli konvertirati v kupce?
  4. Povprečno kolikšen bo strošek na novo stranko?
  5. Kakšen % bruto dobička od prodaje vam ostane?

S temi številkami se lahko hitro določi kakšni so potenciali spletne strani za vaše podjetje; tako tudi ugotovite znesek, koliko bi podjetje moralo investirati. Poleg tega pa še, da je spletna stran aktualna vsaj dve leti.

Poglejmo na primeru

V tem primeru bomo pogledali, kakšna je lahko donosnost spletne strani v primeru, da vložite različne zneske. Številke so izmišljene (simbolične), ker želim pokazati, da znesek, ki se ga investira v spletno stran, ne sme temeljiti na stroških, ampak na tem, za koliko se lahko investicija povrne.

Po tem ko se pogleda številke, se vidi da samo majhna sprememba posameznih številk lahko pomeni ogromno razliko v končnem profitu ki ga spletna stran ustvarja.

Predpostavili smo tudi, da ima dražja spletna stran tudi več obiska, ker je toliko boljše narejena on-site optimizacija za iskalnike ter jo Google pač uvršča višje.

Scenarij 1 Scenarij 2 Scenarij 3
Mesečno število unikatnih obiskov 200 500 750
% Koliko jih pošlje povpraševanje 2 % 3 % 5 %
% Koliko jih nato konvertira v kupce 15 % 18 % 22 %
Vrednost povprečenega nakupa 400 € 400 € 400 €
% Bruto dobiček od prodaje 50 % 50 % 50%
Skupni mesečni profit 120 € 540.00 € 1,650.00 €
Skupni profit v dveh letih 2,880.00 € 12,960.00 € 39,600.00 €
Investicija v spletno stran $960.00 $4,500.00 $11,000.00
Marketing ROI 200 % 188 % 260 %
Dobiček od spletne strani 1,920.00 € 8,460.00 € 28,600.00 €

Nauk te zgodbe: Ne bojte se v spletno stran vložiti več, saj se najpogosteje izkaže, da je cenejša spletna stran v resnici precej dražja.

Ne delajte hitrih potez – prespite in premislite

  • Prihranite in nato investirajte
    Če nimate dovolj denarja za kvalitetno spletno stran, je bolje počakati mesec ali dva in nato investirati v kvaliteto. Lahko pa povprašate tudi za možnosti obročnega plačila.
  • Spletna stran je vaše ogledalo
    Tudi če nimate namena pridobivati novih strank preko spleta, je še vedno nujno, da spletna stran izraža vašo kredibilnost, profesionalnost. S poceni spletno stranjo tega ne boste dosegli – nasprotno: delate si slabo reklamo in morda celo odvračate potencialne kupce.
  • Ni vse črno belo
    Včasih vaših strank ne boste dosegli preko spleta in se ne izplača toliko investirati zato je vizitka povsem dovolj. Ali pa ste one-man band in več povpraševanj kot jih imate, tudi ne bi mogli obdelati. Razlogov je lahko ogromno.

V vsakem primeru predlagamo, da se oglasite pri nas na sestanku in skupaj pogledamo, kako velika investicija bi se vam izplačala in kaj bi bilo na dolgi rok najboljše.

Miha Lavtar

Direktor

Ustanovitelj in direktor Optiweba, ki je svojo podjetniško pot pričel pri rosnih 19 letih. Moja vizija je razvijanje podjetij s srcem in dušo, kar mi je prineslo že 5 nagrad za dobre kadrovske prakse.

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.