Pozicija spletne strani na iskalnikih (ang. Search engine position – SERP) na izbrano ključno besedo je zelo pomembna, saj v veliki meri določa prepoznavnost in obisk vaše strani. Daleč največ rezultatov dobi prvo mesto na iskalnikov, potem pa se odstotki zmanjšujejo. Več kot 80 % klikov se zgodi na prvi strani, ki vključuje 10 zadetkov. Na drugi strani zadetkov in dalje pa so vidnost in kliki zelo majhni.

Na pozicijo vplivajo številni dejavniki, prva mesta zasedajo spoštovane strani, ki jim je skupno, da imajo dobro strukturo, veliko vhodnih povezav in kvalitetno vsebino. Na pozicijo pa poleg algoritma iskalnikov lahko vplivajo tudi uporabniki, česar smo se dotaknili v eni izmed prejšnjih objav.

Kako pa preverimo pozicijo naše strani na iskalniku? Preprosto, gremo na iskalnik in vpišemo ključno besedo, ter pogledamo na katerem mestu po vrsti se naša stran nahaja. Pri tem ne gledamo sponzoriranih objav, kot so npr. AdWords na Googlu. Zakaj potem pišem o tem, če je tako preprosto? Predvsem, ker želim opozoriti na stvari, ki vplivajo na pozicijo, ki jo vidimo. Če hočeo zvedeti realno stanje potem moramo biti pozorni na nekaj stvari:

  • Odjavimo se iz Google računov, kot so Gmail, AdWords, itd., ker Google uporablja personalizirane rezultate. Če neko stran obiščemo pogosto jo bo na naših rezultatih iskanja uvrstil višje, tako da bomo videli drugačne rezultate kot drugi uporabniki.
  • Pobrišimo piškotke. Google uporablja personalizirane rezultate tudi glede na piškotke, čeprav nismo prijavljeni v Googlove račune.
  • Upoštevajmo lokacijo s katere dostopamo. To velja predvsem če nas zanima uvrstitev na lokaliziranih iskalnikih. Tako npr. Iskanje po Google.com v Sloveniji lahko da drugačne rezultate kot v ZDA. Če želimo točen podatek o poziciji, potem lahko uporabimo proxy strežnike, ki so locirani v državi, za katero želimo preveriti stanje.

Na spletu obstaja več orodij, ki so nam v pomoč pri preverjanju pozicije na iskalnikih, vendar ta povečini niso zelo točna. Glavni razlog za to je lokacija strežnika, na katerem se izvajajo skripte za preverjanje. Velikokrat pa tudi ne vključujejo lokalnih iskalnikov.

Miha Lavtar

Direktor

Ustanovitelj in direktor Optiweba, ki je svojo podjetniško pot pričel pri rosnih 19 letih. Moja vizija je razvijanje podjetij s srcem in dušo, kar mi je prineslo že 5 nagrad za dobre kadrovske prakse.

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.