Vas dejstvo, da objave vaših poslovnih strani dosegajo čedalje manj ljudi, spravlja v obup? Brez skrbi, niste edini – pa tudi rešitev je tukaj, pred vami. Predstavljam vam namreč nekaj načinov, s katerimi lahko povečate organski doseg in stopnjo odziva – in to brezplačno.
Da bi se težave lotili z razumevanjem, si najprej poglejmo razloge, zakaj do nje sploh pride.

Facebookhoče dnar”

Čeprav to izjavo slišimo precej pogosto, si situacijo poglejmo še z drugega zornega kota.
Če bi bil doseg poslovnih strani enak dosegu osebnih profilov, bi se, preden bi uzrli novega kužka naše prijateljice, prebrali vse bratove globoke misli o teorijah zarote in všečkali šefovo okusno malico, ob vsakem obisku Facebooka najprej morali prebiti skozi neznanske količine promocijskega materiala. Prepričana sem, da bi skakali od veselja. :-)  Cilj Facebooka torej ni praznjenje naših žepov, temveč dobra uporabniška izkušnja.

Kriva je zasičenost

Ravno zaradi poplave vsebin je Facebook uvedel algoritem, ki daje prednost osebnim profilom pred poslovnimi stranmi. Za lastnike slednjih to žal pomeni pritisk, da mora biti vsa vsebina res vredna ogleda, da pritegne in navduši čim več sledilcev. Tudi sami ste namreč gotovo že opazili, da tudi vrtoglavo število všečkov ne prinese nujno večje stopnje engagementa (torej komentarjev, všečkov in delitve vsebin). Srečneži boste svoje vsebine uspeli prikazati približno 10 % sledilcev, medtem ko nekateri poročajo o še nižjih številkah. Glede na to, da berete ta članek, ste tudi vi očitno eni izmed mnogih s to težavo.

 Zavihek “Insightsje vaš najboljši prijatelj

Preden po krivem obtožite Facebook, skočite v zavihek “Insights”, ki ga najdete na zgornji strani svoje poslovne strani. Tam se nahajajo vse informacije o organskem in plačanem dosegu objav, tako da boste, ko pregledate statistike preteklih mesecev, dobili občutek, v katero smer gre trend.

Da vam pot do zvestih sledilcev ne bi bila s trnjem postlana, predstavljam nekaj enostavnih korakov za povečanje organskega dosega in stopnje odziva.

1: Približajte se svojim sledilcem.

Vsi se radi čutimo pomembne. Nikoli ne pozabite odgovoriti na komentar ali predlog, ki jih poda vaš sledilec. Ljudje radi vidijo, da za uradno “fasado” stoji neka prava oseba, na katero se lahko obrnejo in ki jih bo razumela. Če so si oni vzeli čas za vas, si ga vzemite tudi vi zanje in z veseljem se bodo vračali. 

2: Odkrijte pravi tip objav.

Objavljate samo povezave? Vašo stran krasijo le “Quote of the day” stavki in inspirativne misli? Če so vse objave narejene na enak način, sem prepričana, da ne dobite dosega in odziva, ki si ga želite. V zavihku “Insights” redno preverjajte, kakšne objave so vašim sledilcem všeč — od tipa objav do same vsebine. Nekaj  navdiha za to lahko črpate tudi iz objav vaše konkurence in odziva nanje.

Z izbiro prave vsebine boste doseg povečali brez težav, pri vseh pa velja pravilo, da se z različnimi vrstami objav doseže najboljši učinek. Pa še to; trenutna posodobitev algoritma daje veliko prednost videu, zato toplo priporočam njegovo uporabo. 

3: Ugotovite kdaj in kako pogosto.

Upam, da po branju tega naslova niste le čakali, da vam povem magične številke za objavo oglasa. Odgovor na to vprašanje je namreč “takrat, ko vaša konkurenca spi”. Ta čas je vsako podjetje drugačen, saj se občinstva med seboj razlikujejo. Ko boste odkrili zmagovalno kombinacijo, je uspeh neizogiben.

4: Kvaliteta pred kvantiteto — ustvarite dodano vrednost!

Prepričana sem, da ste že opazili, da objave, ki vsebujejo slike, ponavadi požanjejo boljši odziv. To so potrdili tudi v raziskavi Buzzsumo: objave, ki vsebujejo sliko, naj bi dobile 2.3× več odziva.
A to ne pomeni, da je primerna čisto vsaka slika. Za najboljši odziv uporabite visoko kvalitetno, brandirano fotografijo. Naj slike nosijo vaš pečat; pa naj bo to barvni filter, logotip ali pa dodana karikatura. Nekaj, kar bo sledilcem ustvarilo povezavo med sliko in vašo znamko, tako, da bodo takoj, ko jo bodo zagledali, pomisili na vas.

5: Targetirajte organske objave.

Targetiranje je funkcija, ki je bila uvedena že pred časom, a jo le redki zares uporabljajo.
Vašim sledilcem so nekatere objave ljubše od drugih, zato izberite, komu želite prikazati določeno vsebino. Če jo namreč kažete kar vsem povprek in se določene osebe, ki jih vsebina ne zanima, nanje ne odzovejo, vam to lahko močno zniža organski doseg, saj Facebook takšne objave zazna kot nepomembne.
Skupino sledilcev lahko definirate glede na spol, starost, lokacijo, jezik, interese ipd., kar se izkaže še posebej uporabno pri straneh z velikim številom sledilcev.