Kaj je »Site search« oz. »iskanje po spletnem mestu«?

Site search je ena izmed funkcij, ki jih ponuja Google Analytics. Ta funkcija uporabniku omogoča iskanje po spletnem mestu, lastniku spletne strani pa shranjuje podatke o tem iskanju in mu tako pomaga izboljšati spletno mesto.

 

Kaj pridobi uporabnik spletnega mesta?

Spletna mesta se med seboj zelo razlikujejo, tako po obliki kot po strukturi. Veliko jih je tudi zelo kompleksnih, posledica tega pa je, da se uporabnik na njih težje znajde in najde točno tisto kar išče. V primeru, da uporabnik ne najde želene informacije/produkta, ali storitve, ki jo ponujamo na spletnem mestu, bo odšel na drugo stran, kjer bo dosegel svoj cilj. Pri iskanju mu lahko pomagamo s funkcijo Site search, ki uporabniku omogoča enostavno navigacijo po spletnem mestu in mu tako olajšamo postopek iskanja in skrajšamo njegov čas, povečamo pa strankino zadovoljstvo ter zaupanje v naše podjetje.

 

Kaj pridobi lastnik spletnega mesta?

Boljše razumevanje svojega spletnega mesta in svojih strank

  • spozna način, kako stranke uporabljajo spletno mesto, kdaj uporabljajo iskalnik in kaj sploh iščejo,
  • dobi podatke, na katerih lahko oceni učinkovitost ciljnih strani, ter na podlagi teh izboljša spletno mesto,
  • primerja lahko rezultate uporabnikov, ki uporabljajo Site search z rezultati tistih, ki ga ne.

 

Primer, kako Google Analytics prikaže delež uporabnikov, ki uporablja iskalnik

 

Podatke o svojih produktih/storitvah

Lastnik spletnega mesta pridobi podatke o tem, katere produkte ali storitve so uporabniki najpogosteje iskali na spletnem mestu. Če se določeni izdelki pojavljajo zelo pogosto, je možno, da niso pravilno kategorizirani na spletni strani, morda spadajo v več kategorij, ali pa sploh niso dosegljivi drugače, kot s pomočjo iskalnika. Na podlagi podatkov, s katere strani je uporabnik iskal nek artikel lahko enostavno identificiramo problem in ga kasneje odpravimo. Če lastnih spletnega mesta ugotovi, da uporabniki na njegovem spletnem mestu iščejo produkte ali storitve, ki jih ne ponuja, mu lahko ti podatki pomagajo razširiti ponudbo.

 

Primer, kako Google Analytics prikaže število dnevno iskanih besed/besednih zvez

Miha Lavtar

Direktor

Ustanovitelj in direktor Optiweba, ki je svojo podjetniško pot pričel pri rosnih 19 letih. Moja vizija je razvijanje podjetij s srcem in dušo, kar mi je prineslo že 5 nagrad za dobre kadrovske prakse.

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.