Kot ste verjetno že opazili je Google do sedaj v iskalniku prikazoval 10 rezultatov na eno stran, kot kaže pa se časi spreminjajo, saj Google namreč testira tudi prikaz sedmih in celo štirih rezultatov na eno stran.

Trenutno Google razmišlja o uvedbi manjšega števila zadetkov na stran v primeru, da z iskalnim nizom točno poveste katero spletno stran iščete, kar večinoma pomeni, da vpišete naziv podjetja. Za primer lahko v iskalnik vpišete ”siol”, kjer se vam trenutno prikaže 7 rezultatov na stran.

Na spletu obstajajo že tudi pričanja uporabnikov, da so se za določene ključne besede prikazali le štirje rezultati na stran, kar pa je očitno še v fazi testiranja.

Kaj pravi Google?

”Nadaljujemo z iskanjem načinov za kar se le da dober prikaz različnih rezultatov ene spletne strani, če je glede na iskalni niz jasno katero stran uporabnik želi obiskati. Naš cilj je ponuditi najbolj relevantne rezultate v najkrajšem možnem času na kar se da pregleden način. Vedno obstaja prostor za izboljšave, zato bomo nadaljevali z delom na tem področju in poizkušali najti pravo rešitev.”

Kaj to pomeni za optimizacijo?

Ker je stvar še v fazi testiranja, seveda ne moremo napovedati kako bo to vplivalo na optimizacijo, glede na do sedaj videno, pa lahko predvidevamo, da število teh prikazov na optimizacijo ne bo imelo velikega vpliva. Zakaj? Google bo najverjetneje število prikazov na stran zmanjšal le za iskalne nize, ki vsebujejo naziv podjetja. Pa si na primeru poglejmo kaj to pomeni:

  • Recimo da nekdo išče ”optimizacija spletne strani” – na stran se bo prikazalo 10 rezultatov (kot do sedaj), torej če svojo stran optimiziramo za to ključno besedo, za nas ne bo razlike.
  • Če nekdo želi optimizacijo spletne strani, pa že ve katerega izvajalca želi, bo v iskalnik vpisal naziv izvajalca oz. podjetja, pri tem pa se bo prikazalo manjše število rezultatov, vendar če nekdo želi določeno podjetje, ga bo našel, glede na to da želi videti to podjetje, pa ga vaše podjetje najverjetneje ne zanima. Seveda to velja tudi obratno, če nekdo išče vaše podjetje, ga drugi ne zanimajo.

Glede na vse povedano se način optimizacije zaradi tega najverjetneje ne bo spremenil, bomo pa, tako kot vsak kvaliteten izvajalec optimizacije, spremembe vsekakor spremljali.

Google se s takim načinom prikazovanja rezultatov zagotovo želi v veliki meri izogniti prikazovanju konkurenčnih podjetij med zadetki iskanja določenega podjetja, kar je v preteklosti dvignilo že kar nekaj prahu.

David Bergant

You won’t find David in our offices anymore, but we know that no matter where he is now, he is doing a phenomenal job. We’ve kept a piece of them with us as a memory. :)

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.