Vsak, ki ima spletno stran ali spletno trgovino si želi, da bi bila le ta kar se da prepoznavna. Za prepoznavnost spletišča je potrebna promocija, za katero pa obstaja cela vrsta različnih možnosti, od spleta, pa tudi običajna promocija, kot so letaki, razni oglasi v časopisih, revijah, na radiu, televiziji itd. Ker se gre za spletišče je seveda najbolj primerna in velikokrat tudi najbolj dobičkonosna promocija na spletu. Spletišče lahko promoviramo s pomočjo družabnih omrežij, Google oglaševanja ali optimizacije spletišča za iskalnike. V tem članku se bomo posvetili predvsem večni dilemi, izbrati Google oglaševanje ali optimizacijo spletne strani.

V kolikor imate možnost in imate na voljo dovolj financ, vam vsekakor priporočamo Google oglaševanje in optimizacijo spletnih strani, saj je kombinacija obeh vsekakor najboljša rešitev. Če vam je oboje naenkrat prevelik finančni zalogaj, pa si lahko spodaj preberete, katere so prednosti in slabosti določenega načina promocije.

Google oglaševanje – Adwords

Google oglaševanje nudi oglaševanje vašega spletišča na iskalniku Google ali na spletnih straneh, kjer je možno prikazovanje teh oglasov. Največji prednosti Google oglaševanja sta predvsem relevantnost in možnost plačila na klik ali na prikaz. Kaj to pomeni? V primeru, da oglašujete optimizacijo spletnih strani, si lahko izberete različne ključne besede v povezavi s to storitvijo. Ko nekdo v iskalnik vpiše npr. optimizacija spletnih strani, se mu prikaže vaš oglas, v kolikor vpiše ključno besedo, ki niste navedli, pa se oglas ne bo prikazal. V primeru, da nekdo išče optimizacijo spletnih strani, ga najverjetneje ta storitev zanima, tako da je možnost, da bo kliknil na oglas in storitev tudi naročil precej višja, kot npr. pri oglasu na televiziji, kjer oglas vidijo vsi, le peščica pa je zainteresiranih za to storitev. Google oglasi so torej zelo targetirano usmerjeni, vse pa je seveda odvisno od nastavitev oglaševanjske kampanije. Prav zato je pomembno, da si izberete strokovnjaka s področja Google oglaševanja, ki bo oglaševalsko kampanijo vodil tako, da boste s kar se le da nizkim stroškom prišli do kar se da visokega dobička. Primer prikaza in pozicij oglasov je prikazan na spodnji sliki.

Oglaševanje na ostalih spletnih straneh najverjetneje ne bo tako učinkovito, kot oglaševanje na iskalniku, vendar pa nanj vsekakor ne smemo pozabiti. Ta vrsta oglaševanja omogoča celo vrsto nastavitev, oglasi pa se prikazujejo glede na vsebino na spletni strani. Če spletna stran govori o zdravju, se bodo na njej v veliki meri prikazovali le oglasi, ki so relevantni ti vsebini. Seveda tu relevantnost ne bo taka kot na iskalniku, zaradi tega pa bo zagotovo nižja tudi konverzija, kar pa še ne pomeni, da to oglaševanje ni učinkovito. V kolikor se ga lotite pravilno, boste lahko dosegli odlične rezultate, sploh če je en izmed glavnih ciljev oglaševanja prepoznavnost vašega podjetja. Primer pozicije in prikaza oglasov na ostalih spletnih straneh vidite na spodnji sliki.

Google oglaševanje plačujete glede na število klikov ali prikazov vašega oglasa, plačujete pa ga ves čas. Vsekakor ga priporočamo na začetku, istočasno pa se je potrebno lotiti tudi optimizacije spletne strani. Ko boste z optimizacijo dosegli visoke uvrstitve v iskalniku, lahko Google oglaševanje tudi prekinete ali pa z njim nadaljujete. Pa si poglejmo zakaj priporočamo tudi optimizacijo in kakšne so prednosti ter slabosti le te v primerjavi z Google oglaševanjem.

Optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani zajema tako optimizacijo na spletni strani, kot tudi optimizacijo izven spletne strani. Oba dela sta pomembna, vsekakor pa je najprej potrebno urediti optimizacijo na spletni strani. Če ne veste kako je optimizirana vaša spletna stran, lahko naročite tudi brezplačno analizo spletne strani, na podlagi katere vam lahko uredimo optimizacijo na sami spletni strani. Za visoke uvrstitve na iskalnikih pa bo potrebna tudi optimizacija izven vaše spletne strani, kar pa v veliki meri pomeni pridobivanje zunanjih povezav.

V primerjavi z Google oglaševanjem je optimizacija na dolgi rok cenejša, rezultati optimizacije pa so običajno vidni šele po mesecu ali dveh, lahko pa tudi več. Tako kot Google oglaševanje je tudi optimizacija zelo targetirana, saj se vaše spletno mesto med rezultati pokaže le takrat, ko nekdo išče kar vi ponujate. Primer prikaza organskih rezultatov oz. rezultatov optimizacije prikazuje spodnja slika.

Ker je optimizacija zaradi sprememb algoritma vse težja, vam vsekakor priporočamo, da izberete kvalitetnega izvajalca z dobrimi referencami, saj bodo tisti cenejši in manj izkušeni ponudniki optimizacije lahko vaše pozicije še poslabšali. Pri izbiri izvajalca vam lahko pomaga tudi članek ‘Kako izbrati pravega izvajalca optimizacije spletne strani?’. Prav zaradi izbire slabega izvajalca in posledično slabe izkušnje z optimizacijo se namreč marsikdo raje odloči, da bo uporabljal le še Google oglaševanje.

Vsekakor priporočamo, da izberete izvajalca, ki optimizacijo zaračuna glede na rezultate, saj tako praktično nimate kaj izgubiti. Plačilo po učinku pa pomeni, da si izvajalec zaupa in ve, da bo prej ali slej vašo spletno stran spravil na prve pozicije v iskalniku. Tak način plačila nudimo tudi mi, v kolikor se zanimate za optimizacijo, pa si oglejte našo ponudbo in nas kontaktirajte.

Zaključek

Torej najboljša je kombinacija obeh načinov trženja, poleg tega pa vsekakor ne smete pozabiti tudi na trženje na družabnih omrežjih, kot je npr. Facebook. Zakaj kombinacija? Google Adwords je kratkoročna rešitev, katere učinki so zelo hitro vidni, je pa dolgoročno v velikih primerih precej večji strošek od optimizacije spletne strani, ki je precej bolj dolgoročna rešitev, katere rezultati bodo lahko videni že v enem mesecu ali pa šele po enem letu, bo pa seveda potem strošek precej manjši kot pri Google oglaševanju.

Svetujemo vam, da na začetku kombinirate oboje, oglaševanje zato, da boste že takoj pridobili nove stranke, poleg tega pa začnite še z optimizacijo, da boste čimprej prišli na visoke pozicije v iskalnikih. Ko boste uvrščeni na prva mesta, pa lahko Google oglaševanje tudi prekinete, saj boste gotovo večino prometa na spletišče dobili preko optimizirane ključne besede. Seveda pa, če je budget dovolj velik, je najboljše še zmeraj uporabljati oba kanala.

V kolikor se zanimate za vsaj eno izmed treh možnosti trženja spletne strani ali trgovine, nas kontaktirajte. Skupaj bomo našli pravo rešitev.

David Bergant

You won’t find David in our offices anymore, but we know that no matter where he is now, he is doing a phenomenal job. We’ve kept a piece of them with us as a memory. :)

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.