Ko želimo na našo spletno stran dodati neko vsebino, ki ni neposredno povezana z obstoječo se običajno znajdemo v dilemi, kater način izbrati. V tej dilemi se običajno znajdemo, ko želimo svojo spletni strani dodati: novo dejavnost, nov jezik, blog, forum itd. Za primer v tem članku vzemimo spletno stran na domeni mojastran.si.

Najpogosteje se odločamo med:

  • nova domena (mojanovastran.si)
  • poddomena (nova.mojastran.si)
  • poddirektorij (mojastran.si/nova)

Nova domena

To je dokaj slaba rešitev, za katero bi se bilo smiselno odločiti le v primeru da želite svoje izdelke ali storitve ponuditi v neki tuji državi (npr. Italiji). V tem primeru bi spletno stran v italijanskem jeziku postavili na domeni mojastran.it. Ker nova domena pomeni čisto nova spletna stran, le ta na začetku ne bo imela nobene avtoritete in bo potrebno veliko dela z optimizacijo. Pozitivna stvar pri novi domeni (npr. .it za Italijo) je le ta, da imamo spletno stran na lokalni domeni, kar nam lahko pomaga pri optimizaciji za italijanske iskalnike.

Poddomena

Podobne značilnosti kot nova domena ima tudi poddomena, saj se tudi ta tretira kot svoja spletna stran, tako da se avtoriteta sedanje spletne strani ne bo prenesla nanjo. Zaradi tega boste z optimizacijo morali začeti čisto na začetku, kar pa seveda pomeni veliko dela. Je pa poddomena zagotovo najslabša rešitev, saj nam le ta ne pomaga pri lokalni optimizaciji, kot to velja za novo domeno (s pravo končnico seveda). Poddomenam je tudi Google pred kratkim rekel ‘Ne’, saj je po posodobitvi algoritma v začetku poletja 2012 ogromno poddomen izgubilo svoje pozicije na iskalnikih.

Poddirektorij

Ostane nam torej le še poddirektorij, ki je v veliko primerih najboljša rešitev. Zagotovo je najboljša rešitev v kolikor bomo na spletno stran dodali blog, forum ali novo dejavnost. Npr. če bomo po novem ponujali tudi izdelavo spletih strani, naredimo nov poddirektorij, spletna stran pa bo potem dosegljiva na npr. mojastran.si/izdelava-spletnih-strani.

Zakaj je to najboljša rešitev:

  • najugodnejša rešitev
  • preprosta nastavitev
  • vse imamo na enem mestu
  • na poddirektorij se v določeni meri prenese avtoriteta celotne spletne strani in obratno

Poleg naštetih prednosti je dovolj zgovoren tudi podatek, da je ta rešitev daleč najpogosteje uporabljena.

Zaključek

Toplo priporočamo uporabo poddirektorijev, novo domeno bi mogoče uporabili le v primeru optimizacije za lokalne trge, poddomene pa glede na trende v zadnjih nekaj mesecih sploh ne bi uporabili.

V kolikor želite svetovanje na področju optimizacije, lahko naročite brezplačno analizo ali pa si ogledate našo ponudbo in nas kontaktirate.

David Bergant

You won’t find David in our offices anymore, but we know that no matter where he is now, he is doing a phenomenal job. We’ve kept a piece of them with us as a memory. :)

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.