Za tole objavo sem se odločil, ker sem opazil, da veliko ljudi ne ve kaj sploh je “bounce rate” in kaj pomeni njegova vrednost. Tudi bolj poučenim uporabnikom ni vedno jasno kdaj je “bounce rate” vrednost dobra oz. slaba.

Izraz “bounce rate” je delež uporabnikov, ki so obiskali samo eno stran (spletnega mesta). Npr. obisk, kjer je obiskovalec zapustil spletno mesto iz strani, ki ga je tja pripeljala (ni brskal naprej po drugih stranem). “Bounce rate” se meri za vsako stran posebej, lahko se računajo povprečja tematskih sklopov ali celotnega spletnega mesta. Vrednost 100 % pomeni, da so vsi obiskovalci pogledali samo eno stran, medtem ko so pri 0 %, vsi obiskovalci nadaljevali brskanje po spletnem mestu. Večinoma stroka uporablja kar angleški izraz “bounce rate”, posrečena slovenska različica, ki sem jo nekje opazil pa je “zapustna stopnja”.

Poglejmo si še vrednosti “bounce rata”. Bližje 0 % je najboljše, saj to pomeni, da je nekaj prepričalo uporabnike, da so si pogledali še druge strani spletnega mesta. Visok odstotek pa je slab, ker obiskovalci ne najdejo tega kar so iskali. Vendar ne moremo takoj označiti strani za slabo, ko ima visok “bounce rate”, saj je možno, da je uporabnik prišel na točno to kar je iskal, si ogledal stran, nato pa odšel drugam. To bi veljalo za strani, ki niso domače strani spletnega mesta in ne kličejo k posebni akciji (dober primer bi bila stran s specifičnim člankom, ki cilja na točno določeno ključno besedo). Sam zato “bounce rate” jemljem z rezervo in ga zmeraj gledam v kombinaciji z časom obiska strani. Visok bounce rate in dolg čas obiska je lahko tudi dobra stvar.

P.S.: Namenoma uporabljam izraz spletno mesto namesto spletna stran, da ne pride do zmešnjave izrazov. Pod spletno mesto se smatra angleško enačica “website”, pod stranjo pa “page”. Mislim, da bi bilo to najbolj pravilno, čeprav priznam, da večkrat uporabljam izraz “spletna stran”. Bom v prihodnosti poskusil to spremeniti.

Miha Lavtar

Direktor

Ustanovitelj in direktor Optiweba, ki je svojo podjetniško pot pričel pri rosnih 19 letih. Moja vizija je razvijanje podjetij s srcem in dušo, kar mi je prineslo že 5 nagrad za dobre kadrovske prakse.

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.