Obseg spletnih storitev je v zadnjih nekaj letih močno zrasel; tako po obsegu kot tudi številnosti in raznolikosti. To vam kot potencialnemu naročniku seveda odpre skoraj neskončne možnosti sodelovanja, hkrati pa vas postavlja tudi pred velik izziv: kako najti idealnega partnerja za izvedbo storitev?

 Eno najpogostejših težav pri tem predstavlja identificiranje potrebe po določeni aktivnosti, s katero pridemo do primerljive in kvalitetne ponudbe. Ravno na podlagi dobro zastavljene ponudbe boste namreč lahko informirano izbrali agencijo, ki vam bo pisana na kožo. A kako priti do nje?

1. Spoznajte svoje bolečine in izzive

Večina slabo definiranih ponudb je vsaj delno tudi posledica nedefiniranih želja naročnika. Ne zgodi se redko, da naročnik želi kar vse: spletno stran, spletno trgovino, spletno aplikacijo, SEO optimizacijo, oglaševanje na Facebooku, Google oglaševanje in video produkcijo. Prodajni ekipi  spletne agencije je pri takšnem povpraševanju izredno težko identificirati vaše prioritete, posebne zahteve in vam svetovati, kako težavo rešiti.

Nasvet: Preden definirate želene storitve, na kratko opišite svoje glavne težave in izzive, za katere potrebujete rešitev.
Imate premalo obiska na spletni strani? Vas stranke ne najdejo na iskalnikih, ne dobite dovolj povpraševanj? Je vaša spletna stran zastarela? Ko nam boste informacije posredovali na tak način in hkrati dali tudi jasno vedeti, katera od težav ima prioriteto pred drugimi, vam bomo lahko hitreje in bolj učinkovito pomagali najti rešitev.

2. Naredite ožji izbor ponudnikov

Preden pošljete povpraševanje, se pozanimajte o trgu in ponudbi.  Z rastjo možnih storitev, ki jih spletne agencije lahko ponudimo, se vztrajno širi tudi trg ponudbe in specializacija ponudnikov. Nismo vsi enako primerni za vsak projekt, saj vsak od ponudnikov išče svoje konkurenčne in razlikovalne prednosti. Izziv je najti ožji nabor ponudnikov, ki so na področju vaših potreb najboljši in bodo ponudili najboljše rešitve.

Nasvet: Naredite vsaj osnovno analizo, pobrskajte po spletu in preglejte prvih 20 ponudnikov. Preverite sledeča področja:

 – njihovo spletno stran
– reference
– aktivnost na spletnih omrežjih
– kvaliteto njihovih informativnih vsebin
– katere storitve ponujajo

Na podlagi tega poskusite določiti, ali so primerni za izvedbo vašega projekta. Če niste prepričani, pokličite katero od njihovih strank in jih povprašajte po zadovoljstvu s storitvijo. Širši seznam tako poskusite zožiti na največ 5 potencialnih ponudnikov, ki se jim nato lahko bolj posvetite; od njih zahtevate več informacij in jim pripravite podrobnejši brief vašega projekta.

3. Predstavite svoje podjetje, kupce in trg

Spletna agencija, ki ne pokaže zanimanja za vaše podjetje, način poslovanja, prodajo, ciljne trge in kupce, svojega dela ne opravlja dobro. Uspešnost projekta je v veliki meri odvisna od stopnje razumevanja vašega posla s strani izvajalca projekta. Kvalitetna spletna stran bo na primer učinkovito povedala kdo ste, kaj delate in zakaj se vašim strankam splača sodelovati z vami — a spletna agencija bo ta cilj težko dosegla, če ne o vas ne bo imela kvalitetnih in podrobnih informacij.

Nasvet: Del vašega povpraševanja naj bo kratek opis vašega podjetja, dejavnosti, konkurenčnih prednosti, ciljnih skupin kupcev, trga, načina poslovanja, procesa prodaje in strategije nastopa podjetja na spletu. Natančnejše informacije, kot jih bomo ponudniki spletnih storitev prejeli, boljše predloge in rešitve bomo lahko podali.

4. Postavite cilje in pošljite analitične podatke

Dobro postavljeni cilji projekta so osnova za merjenje uspešnosti, hkrati pa olajšajo pripravo idejne rešitve v ponudbi. Cilji morajo biti realni, merljivi in smiselni. Dobro postavljeni cilji bodo spletni agenciji pomagali pri pripravi in vključitvi ustreznih kazalcev učinkovitosti, v določenih primerih pa bo lahko agencija dala tudi določene garancije uspešnosti projekta ter nanje vezala del stroška projekta.

Nasvet: Kvalitetne spletne agencije bodo prosile za dostop do vaših analitičnih podatkov, iz katerih bodo lahko natančno ovrednotile vaše cilje in vam jih pomagale izboljšati. V ta sklop sodi npr. dostop do Google Analytics računa, Facebook Business Manager podatkov in drugih analitičnih orodij, ki so vključeni v vašo spletno stran.

5. Definirajte realno časovnico in proračun

Dobra spletna agencija vam bo tekom prodajnega procesa zelo hitro postavila vprašanje o pričakovanem proračunu, da vam lahko na podlagi tega pripravi ustrezen obseg storitev. Vredno je tudi razmisliti, kako nujno je, da se določen projekt zaključi v določenem roku. Kvalitetni spletni projekti lahko npr. trajajo od 3 mesecev dalje, zato nerealen rok lahko izvedbo bistveno podraži ali zoži število kvalitetnih ponudnikov storitve.

Nasvet: V zgodnjih fazah povpraševanja potencialnemu izvajalcu zaupajte željen proračun in časovnico  projekta. Pričakujte, da bo spletna agencija vaš proračun verjetno želela dvigniti, tako z vidika stroška kot časovne odzivnosti. To ni nič neobičajnega, vendar vedno zahtevajte obrazložitev zakaj, za kolikšen strošek in s kakšno časovnico je realno pričakovati dogovorjeni rezultat. Velikokrat se za kvaliteten rezultat projekta splača vložiti malce več sredstev in časa.

Pri sestavljanju ponudb je največji izziv spletne agencije ravno priprava kvalitetne ponudbe, ki bo ustrezala zastavljenim ciljem in zagotavljala dovolj finančnih in časovnih virov za optimalne rezultate. Uspešnost projekta velikokrat ni odvisna le od izvedbe nalog, temveč tudi od kvalitetno pripravljenih informacij, dobre začetne komunikacije in izbire ustreznega ponudnika, zato se v ta del procesa splača investirati dovolj časa in pozornosti.

 Imate idejo za projekt? Zdaj, ko se znate odlično pripraviti, se že močno veselimo vašega povpraševanja! :)

David Božič

Svetovalec za digitalno transformacijo, Vodja ključnih strank

Vodja prodaje – pri prodaji me najbolj veseli spoznavanje zanimivih izzivov naročnikov in iskanje optimalnih rešitev zanje. Skupaj poiščimo pravo rešitev tudi za vas!

Be the first one to hear about the latest digital trends and case studies.

Write down your email address below!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.